Seuraava näytös

OHJAUS
Mel Brooks

KÄSIKIRJOITUS
Mel Brooks

ROOLEISSA
Mel Brooks (Moses / Comicus / Torquemada / Jacques / King Louis XVI), Dom DeLuise (Emperor Nero), Madeline Kahn (Empress Nympho), Harvey Korman (Count de Monet), Cloris Leachman (Madame Defarge), Ron Carey (Swiftus), Gregory Hines (Josephus), Pamela Stephenson (Mademoiselle Rimbaud), Shecky Greene (Marcus Vindictus), Sid Caesar (Chief Caveman)

KESTO
1 h 32 min

IMDB.COM

Mieletön maailmanhistoria

History of the World: Part I

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

HUOM! Lipunmyynti KAVI:n näytöksiin alkaa esityspäivänä klo 16.00. Liput vain teatterin kassalta, ei nettimyyntiä.

1960-luvun alussa Mel Brooks kehitteli ystävänsä Carl Reinerin kanssa sketsin "2000 vuotta vanha mies". Siinä Reiner haastatteli Brooksia, joka oli ollut paikalla historian tapahtumissa ristiinnaulitsemisesta lähtien. Hän tunsi kaikki: Jeesuksen ("hän kävi kaupassani mutta ei koskaan ostanut mitään. Hänellä oli aina 12 kaveria mukanaan"), Robin Hoodin ("varasti kaikilta ja piti kaiken itsellään") ja Jeanne d'Arcin ("meillä oli treffit").

Oli luontevaa, että tuloksesta tästä harrastuksesta oli Mieletön maailmanhistoria, jossa Brooksilla itsellään oli viisi osaa. Tämä Brooksin kallein elokuva oli huonon maun antologia ja pastissi niistä mahtailevista tavoista, joilla historiaa oli kuvattu valkokankaalla D.W. Griffithistä, Cecil B. DeMillestä ja Ernst Lubitschista alkaen. Näkemykseltään teos muistuttaa Richard Lesterin elokuvia Sattuipa hassusti matkalla forumiin (1965) ja Kolme muskettisoturia (1973). Rakenteeltaan se on episodimainen: se ei perustu niinkään tarinaan kuin teeman muunnelmiin. Tässä mielessä työ on sukua sellaisille elokuville kuin Woody Allenin Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä* (*mutta et ole uskaltanut kysyä) (1972) ja Monty Pythonin Brianin elämä (1979). Episodimaisuus saattoi olla Brooksin reaktio kritiikkeihin, joissa oli usein sanottu, että hänen elokuviensa osat olivat kokonaisuutta vahvempia. Joten miksi ei tehdä elokuvaa, joka koostuu irrallisista osista, joita sitoo yhteen pelkkä teema? Teemana ei ollut pelkästään maailmanhistoria vaan myös tuon historian julmuus ja epäoikeudenmukaisuus.

Näytösajat

Näytä ostoskori