Seuraava näytös

OHJAAJA
Tommi Rautio

KESTO
110 min

VALMISTUSVUOSI
Suomi 2017

KIELI
suomi

TEKSTITYS
 

ENSI-ILTA
29.12.2017

FORMAATTI
2K DCP

imdb.com

PEK erikoisnäytökset

He jäivät

He jäivät

  • Kielletty alle 12 vuotiailta

Elokuva sodan jalkoihin jäävästä rakkaudesta
He jäivät – dokumenttielokuva talvisodasta
Tommi Raution dokumenttielokuva HE JÄIVÄT on poeettinen dokumenttielokuva talvisodasta lapsenlapsen näkökulmasta.
Elokuvassa tuodaan esille naisen asema kotirintamalla ja toisaalta sivutaan vähän historiassa puhuttua Keljan taistelua, yhtä talvisodan ratkaisutaisteluista.
Elokuvan fiktiivisessä osassa kerrotaan inhimillinen tarina sotilaan ja hänen vaimonsa kohtalosta talvisodan jaloissa perustuen autenttiseen kirjeenvaihtoon.
Dokumentaarisessa osassa kaksi Keljan taistelussa sotineen sotilaan lastenlasta etsivät pappansa kohtaloa sekä kuullaan muunmuassa kertomuksia evakkotaipaleelta..
Dokumenttielokuva kuuluu osana Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuoden ohjelmaan.

Elokuvan on käsikirjoittanut, ohjannut, kuvannut, editoinut ja tuottanut  joensuulainen Tommi Rautio. Elokuva on Raution toinen pitkä dokumenttielokuva..
Aiemmin hän on ohjannut dokumenttielokuvan Oothan vielä ja lyhytdokumentin Kaksi laulua elämästä.
Lisäksi Rautio on ohjannut musiikkivideoita Pohjois-Karjalaisille bändeille kuten Huojuvalle Ladolle, Markku Hokkaselle sekä Keljalle.

Kotirintaman kauhut
HE JÄIVÄT  elokuvan keskiössä on kotirintamalle jäänyt vaimo, jonka mies joutuu rintamalle. He voivat kommunikoida toisilleen vain kirjeiden välityksellä,
sillä mies on sidottu rintamalle puolustamaan omia rakkaita kotimaitaan. Naisen kotirintaman ajatuksia ja unia seurataan elokuvassa fiktiokohtausten kautta, kirjeet kuuluvat voice-overina
taustalla.  
Dokumenttielokuvan kuvitus tukeutuu aikalaisvalokuviin, näyteltyihin fiktiokohtauksiin, luontokuvauksiin, kahden lapsenlapsen dialogiin, veteraanien kertomuksiin sekä asiantuntijahaastatteluihin.

Pääroolissa suomalaisen Indie-elokuvan kuuma nimi
Elokuvan musiikin on säveltänyt Japanilainen Hideyuki Shima. Naispääosaa näyttelee suomalaisen indie-elokuvan tämän hetken kuumimmista nimistä, Saara Elina... Hänen viimeisimpiä töitään ovat olleet pääroolit
Sami Pöyryn ohjaamassa Monadi-Filmin elokuvassa "Hetket" (2018) ja Roope Oleniuksen ohjaamassa Bright Fame Picturesin elokuvassa "Kyrsyä" (2017).

Elokuvan asiantuntijahaastateltavina ovat muunmuassa Suomen historian professori Maria Lähteenmäki sekä  toimittaja ja kirjailija Reeta Paakkinen.

Elokuvan tuotanto alkoi lokakuun alussa 2016. Elokuvan teatteriversion kesto on 106 minuuttia ja se valmistuu 15.12 mennessä.
Tuotanto on perustunut Kansan Sivistysrahaston Kulttuurilahja-hanke keräykseen, vapaaehtoiseen yksityisten, säätiöiden sekä yritysten sponsorointitukeen, saatuun tuotantotukeen Avekilta ja myös oletukseen jakelutulosta.

Uuden dokumenttielokuvan levityksestä elokuvateattereihin neuvottelut ovat käynnissä. Joensuun ensi-ilta on suurella todennäköisyydellä vielä tässä kuussa Savon kinon elokuvateatterissa.
Ilmainen näytös tullaan esittämään Lempäälän Ehtookodissa veteraaneille joko vielä joulukuun aikana tai tammikuussa 2018.
Elokuvaa tarjotaan luonnollisesti myös televisiokanaville sekä erilaisille festivaaleille.
Myöhemmin on ajatuksissa levitys myös ulkomaille, esimerkiksi Japaniin ja Pohjoismaihin.

 

Näytösajat

la 21.4
14:00
erikoisnäytös
10,00 €