Suomi100-elokuvasarja - Arthouse Cinema Niagara

Itsenäisyytemme juhlavuotta vietetään elokuvienkin osalta monin tavoin. Uusia Suomi100-elokuvia tulee ensi-iltaan useita. Forssan Elävienkuvien teatteri, Pirkanmaan elokuvakeskus (PEK), Päijät-Hämeem elokuvakeskus (PHEK) kokosivat yhdessä Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin (KAVI) kanssa elokuvasarjan, jossa on yksi kotimainen elokuva jokaiselta itsenäisyytemme vuosikymmeneltä. Elokuvista on uudet KAVIn ja PEKn digitaaliset kopiot, jolloin elokuvien alkuperäiset mv-väri- ja äänimaailmat ovat samanlaisia kuin ne olivat elokuvien ensi-iltapäivinä. Kymmenen elokuvan kooste kunnioittaa kotimaisen elokuvan tekijöitä ja katsojia - eihän muualla maailmassa tehdä elokuvia suomalaisille ja suomeksi kuin itsenäisessä satavuotiaassa maassamme.

Liput 6€

Ma 6.11. klo 11.45 ja to 9.11. klo 16.30
Pelikaanimies (2004) -S- 90 min

Ma 4.12. klo 12.00 ja to 7.12. klo 16.30
Laulu koti-ikävästä (2012) -S- 90 min

Pelikaanimies
The Walt Disney Company - Nordic

Pelikaanimies

Pelikaanimies

  • Sallittu kaikenikäisille

"Niin kauan kuin uni kestää, niin kauan se ei ole unta."
Leena Krohn

Pelikaanimies on kertomus kahden ystävyksen, pelikaanin ja 10-vuotiaan pojan, seikkailuista maailmassa, jossa toden ja mielikuvituksen raja on häilyvä.

Kotimaisen koko perheen elokuvan on ohjannut lastenelokuvistaan palkittu Liisa Helminen.

Elokuva perustuu Finlandia-palkitun Leena Krohnin romaaniin Ihmisen vaatteissa.

Synopsis

Emil on pieni poika, joka muuttaa äitinsä kanssa maalta kaupunkiin.

Samaan aikaan toisaalla Pelikaani laskeutuu uimarannalle. Se löytää vaatteita ja pukee ne päälleen. Näin Pelikaani aloittaa elämänsä ihmisenä. Heti ensimmäiseksi hän ottaa autokyydin kaupunkiin. Hän muuttaa Emilin naapuritaloon, tietämättä että talonmies on allerginen linnuille?

Kun Emil totuttelee uuteen elämäänsä kaupungissa, Pelikaani ottaa ensiaskeleita elämässään ihmisenä. Suurena musiikinystävänä Pelikaani saa töitä Oopperasta. Siellä hän rakastuu ihanaan Ballerinaan.

Eräänä päivänä Emil tapaa Pelikaanin ja huomaa heti, että Pelikaani on lintu ihmisen vaatteissa. Emil ja Pelikaani tutustuvat ja heistä tulee parhaita ystävyksiä. Pelikaanin alkuperä on heidän yhteinen suuri salaisuutensa. Sitten talon pihalle ilmestyy Emilin ikäinen sievä Elsa. Aluksi Emil on mustasukkainen Pelikaanista, mutta sitten Emil ja Elsakin ystävystyvät.

Emil opettaa Pelikaania lukemaan ja näin Pelikaani oppii yhä enemmän mitä on olla ihminen. Mutta juuri kun heillä on kaikkein hauskinta, talonmies alkaa epäillä, että jotain on tekeillä. Ovatko uuden vuokralaisen tavat sittenkin liian outoja?

Kun Emil lähtee käymään maalla isänsä luona, talonmies alkaa epäillä että ehkä Pelikaani ei ole ihminen lainkaan?

Laulu koti-ikävästä
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Laulu koti-ikävästä

Laulu koti-ikävästä

  • Sallittu kaikenikäisille

Dokumenttielokuva kertoo keski-iän kriisistä, sukupolvien välisestä erosta ja siirtolaisuudesta. Elokuvassa isä Tauno Latvalehto ja poika Kai Latvalehto matkustavat autolla Haukiputaalta Göteborgiin, missä perhe asui 70-luvulla. Elokuva on saanut jo useita palkintoja, joiden perusteluissa kehutaan elokuvan olevan erityisen koskettava.

Elokuva sekä naurattaa että itkettää. Laulu koti-ikävästä kertoo siirtolaisuuden lisäksi tarinaa kahdesta hyvin erilaisesta sukupolvesta. Tauno edustaa suuria ikäluokkia ja Kai edustaa 60-70-luvun vapaan kasvatuksen saanutta sukupolvea. Väittäisin, että siinä on suurin mahdollinen ero, mitä kahden sukupolven väliltä voi löytyä. Tässä ajassa on tapahtunut tavattomia yhteiskunnallisia, poliittisia ja teknisiä muutoksia.

Näytä ostoskori