VENÄLÄISEN ELOKUVAN SARJA

KINO LOKAKUU - VENÄLÄISIÄ ELOKUVIA TAMPEREELLA 18.4.-9.5.2018

ARTHOUSE CINEMA NIAGARA, KEHRÄSAARI

Engl. tekstit- with English subtitles- liput: 6,-/ kaikki elokuvat 30,-

Not My Job
PEK erikoisnäytökset

Not My Job

Чужая работа, Vierastyöläinen

  • Sallittu kaikenikäisille

”Raha ei ole se todellinen syy, joka saa vierastyöläiset jättämään kotiseutunsa – he lähtevät etsimään vapautta.”

Faruh on yksi heistä.

Hän asuu yhdessä isänsä, äitinsä ja veljiensä kanssa Moskovan laitamilla ja on valmis tekemään mitä tahansa saatavilla olevaa työtä. Mutta ei hän tällaista elämää varten jättänyt rakasta Tadžikistaniaan, vaimoaan ja lapsiaan – rakennustyömaiden sijasta Faruh haluaa tulla suurten lavojen näyttelijäksi.

Eksyneen tukkipuun lailla ihminen ajautuu keskelle repivää skenaariota, jossa samaan aikaan yrität pitää kiinni unelmistasi, elää arkea laittomana maahanmuuttajana ja olla uskollinen suvullesi, joka vaatii sinulta Koraanin säkeiden kunnioittamista.

Nyt on tehtävä valinta.

Dokumentin on tuottanut Moskovan elokuvakoulun legendaarinen opettaja Marina Razbežkina (s. 1948).

Anna Karenina. The Story Of Vronski
PEK erikoisnäytökset

Anna Karenina. The Story Of Vronski

Анна Каренина. История Вронского, Anna Karenina. Vronskin tarina

  • Sallittu kaikenikäisille

Venäjä-Japani-sota. Vuosi 1904. Mantšuria.
Venäläinen sotasairaala on perääntyessään asettunut hylättyyn kiinalaiseen kylään. Sairaalan johtaja saa tietää, että hänen leikkaamansa sotilas on kreivi Vronski. Samainen kreivi, jonka traaginen lemmentarina tuhosi hänen äitinsä – Anna Kareninan. Lasaretin vuoteella on Kirillovits Vronskin vuoro kertoa oma tarinansa.

Anna Karenina. Vronskin tarinan on ohjannut legendaarisen elokuvastudio Mosfilmin johtaja, venäläis-armenialainen Karen Sahnazarov (s. 1952). Elokuva perustuu Leo Tolstoin (1828-1910) tunnettuun romaaniin, mutta ottaa myös vaikutteita Vikenti Versajevin (1867-1945) Japani sodan realistisina pidetyistä kertomuksista.

Two Women
PEK erikoisnäytökset

Two Women

Две женщины

  • Sallittu kaikenikäisille

”Klassikko ilman ketsuppia ja majoneesia”

Venäjä, 1840-luku ja maalaiskylän huvila.

Natalja Petrovna on rikkaan maanomistajan vaimo. Nuori mies saa kutsun kartanolle opetustöihin, johon niin äiti kuin tytärkin ihastuvat päätä pahkaan. Tähän riitojen maustamaan soppaan ajautuu kolmiodraaman lisäksi perheen ystävä, joka päättää poimia makeimmat kirsikat kakusta. Yksi janoinen kysymys jää ahnaille huulille: mitä ihmettä  seuraavaksi tapahtuu?

Ivan Turgenevin (1818-1883) klassikkonäytelmään ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuvaa elokuvaa tähdittävät kansainväliset näyttelijät, ranskalainen Sylvie Testud (s. 1971) ja englantilainen Ralph Fiennes (s. 1962). Kaksi naista jäi tunnetun ohjaaja-näyttelijä Vera Glagolevan (1956-2017) viimeiseksi.

”Harvoin elokuva on alkuperäistä kirjaa parempi – kerrankin näin päin.”

Butterflies
PEK erikoisnäytökset

Butterflies

Бабочки, Perhoset

  • Sallittu kaikenikäisille

”Provosoi, haastaa eikä jaa turhia anteeksipyyntöjä”

Aleksei on avoimesti homoseksuaali. Hän on asiansa kanssa sujut, mutta äiti ei pysty hyväksymään tätä. Tarkovskin elokuvafestivaaleilla poika tapaa ihastuksen, Grishan, ja viettää kuuman rakkauden kesän tämän kanssa.

Kamera riipii iholle ja rikkoo kiveen lyödyt käsitykset sukupuolesta.

”Elokuvan tekeminen = pelon ja häpeän tunne. Filmi on oppinut sukeltamaan ihmiseen. Kaikki nämä vuodet kamera vain tyytyi tarkkailemaan meitä, mutta ei enää.” – ohjaaja-käsikirjoittaja Dimitri Kubasov (s. 1985), yksi dokumentaristi Marina Razbežkinan (s. 1948) oppilaista.

Perhoset on Venäjän yksi harvoista LGBT-teemaa käsittelevistä elokuvista.

Anatomy Of Betrayal
PEK erikoisnäytökset

Anatomy Of Betrayal

Анатомия измены, Pettämisen anatomia

  • Sallittu kaikenikäisille

“Rakkaus syntyy ja rakkaus kuolee – laukauksen lailla”

Viisi maata, kolme novellia ja yksi teema: petos. Rytmien moninaisuudesta sykkivä elokuva käsittelee tunnelmia psykologisesta trilleristä melodraamaan ja farssiin. Kohtauksia elämästä yhdistää tapahtumapaikan sulkeutuneisuus: et pääse ulos, ennen kuin ongelma on ratkaistu.

Mainosfilmien ohjaajana tunnettu Nikolai ”Nick” Dreidenin toinen täyspitkä elokuva Pettämisen anatomia hurmasi Pietarin arvostetuilla ”Ikkuna Eurooppaan” -elokuvafestivaaleilla 2017. Elokuvan Suomeen sijoitetusta episodista vastaa näyttelijä Anu Palevaara (s. 1971), joka muistetaan pääroolistaan Markku Pölösen elokuvassa Kuningasjätkä (1998).

Pagans
PEK erikoisnäytökset

Pagans

Язычники, Pakanat

  • Sallittu kaikenikäisille

”Alati sykkivä mystiikka tempaa yleisön mukaansa kollektiiviseen hulluuteen”

Syvästi uskovainen isoäiti saapuu kylään Venäjän periferiasta. Isän, äidin ja teini-ikäisen tyttären muodostamassa perheessä ei kunnioiteta ortodoksisia arvoja ollenkaan. Mutta ei hätää, mummo laittaa mirhamintuoksuiset hihat heilumaan. Kuka romahtaa ensin?

Pakanat käsittelee ajankohtaista uskonnon teemaa Venäjällä, jossa kovaa tahtia julistetaan erilaisia henkisen aatteiden polkuja ekstremismin alle. Elokuva perustuu terrori-iskussa kuolleen palkitun runoilija Anna Jablonskajan (1981-2011) samannimiseen näytelmään.