ILTATÄHTI VILMIVESTIVAALI

9. ILTATÄHTI VILMIVESTIVAALI  5.-9.10.2020
ARTHOUSE CINEMA NIAGARA

Liput: 7

ELOKUVA AUTTAA JAKSAMAAN
Korona-aika on koetellut meitä kaikkia. Ei pelkästään yrityksiä vaan myös yksittäisiä ihmisiä. Etenkin ikäihmiset ovat tunteneet itsensä yksinäisiksi, jopa hylätyiksi. Toivotaan, että pahin aika olisi jo ohitse.
Kesäaikana on ollut helppoa liikkua niin kaduilla kuin luonnossakin. Aika on solunut mukavasti seuratessa ihmisten ja eläinten touhuja. Kohta myös marjat ja sienet on poimittu. Kulttuurin nälkäisille ovet aukenevat jälleen - joskin rajoitetusti. Arthouse Cinema Niagarankin kotoisiin tiloihin voi elokuvanäytökseen ottaa turvallisesti kerralla vain 50 henkilöä.
 
Iltatähti Vilmivestivaali järjestetään nyt 9. kerran. Tällä kertaa sen merkitys korostuu hyvien, ajankohtaisten dokumenttielokuvien myötä. Ystävän tai ystävien seurassa siitä muodostuu kokemus, jonka tuntee joka solullaan. Sisällöt suorastaan vaativat keskustelua aiheesta. Tätä on odotettu.
Moni filmiviikon elokuvista on kotimaisia dokumentteja. Erinomaisia sellaisia. Niiden esittämisessä elokuvateatterimme on maan kärkitasoa. Nautitaan näistä elokuvista ja jäädään odottamaan, koska valkokankaalla seikkailee omassa dokumentissaan yli 70 -vuotiaat, erilaisia kohtaloita koronakeväänä kokeneet ikäihmiset.
 
Moni koki yksinäisyyttä ja ahdistuneisuutta keväällä. Siksi on hienoa, että me saamme nyt istua elokuvasalimme “sohvalla” katsomassa näitä elokuvia - yhdessä! Tervetuloa elokuviin!  -Harri Holli

Ohjelmisto:
Ma 5.10.
klo 12.00 Avajaissanat: Kulttuurituottaja Tarja Järvinen
klo 12.15 Zaida Bergroth: TOVE
klo 14.45 Virpi Suutari: AALTO

Ti 6.10.
klo 12.00 Ville Jankeri: METSÄJÄTTI
klo 14.30 Armando Iannucci: DAVID COPPERFIELDIN ELÄMÄ JA TEOT

Ke 7.10.
klo 12.00 Elina Talvensaari: NEITI AIKA (+ alkukuva: 1,5 METRIÄ TILAA)
klo 14.30 Roy Andersson: KOHTI ÄÄRETÖNTÄ

To  8.10.
klo 12.00 Ari Matikainen: KARPO
klo 14.30 ENNAKKOENSI-ILTA: Joona Tena: PERUNA

Pe 9.10.
klo 12.00 Christian Petzold: AALLOTAR
huom! klo 16.30 Teemu Nikki: NIMBY

Järjestäjät: Sumeliuksen Senioriklubi ry ja Pirkanmaan elokuvakeskus/Arthouse Cinema Niagara.
Yhteistyössä:  Kotitori ja Luoma Oy, Tampereen kaupunki, Armas- Festivaali

Tove
Nordisk Film (FI-Cinema)

Tove

TOVE

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää seksiä

Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa - nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa - eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua.

Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Ne ovat melankolisia, vangitsevia tarinoita, joita Tove kertoi pelokkaille lapsille pommisuojissa. Muumien seikkailut saivat vaikutteita Toven omasta elämästä, ja ne tuovat hänelle kansainvälistä tunnettuutta sekä taloudellisen riippumattomuuden. Päivittäinen sarjakuva, teatterinäytelmä ja muumien tarinat ihastuttavat ympäri maailmaa. 

Kun Tove alkaa löytää taiteilijan identiteettinsä, hänen täytyy samalla löytää itsensä - mutta rakkaus Vivicaa kohtaan on todellisen vapauden tiellä. 

TOVE on vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä. 

Aalto
StoryHill Oy

Aalto

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää seksiä
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

- Miksi rakentaa tavallista, jos voi luoda paratiisin -

R akkaustarina ja kuvaus aikaansa edellä olleesta taiteilijapariskunnasta.

Palkitun dokumentaristin Virpi Suutarin dokumenttielokuva modernismin mestareista arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Aino Aallon tarina Alvarin tasa-arvoisena kollegana nousee esiin ja henkilökohtainen tarina kietoutuu orgaanisella tavalla arkkitehtuuriin ja työhön. Aalto kertoo rohkeista ja aikaansa edellä olleista luovista taiteilijoista ja yrittäjistä, Alvarista, Ainosta ja Elissasta, jonka kanssa Aalto meni naimisiin 1952 Ainon kuoleman jälkeen.

Elokuvassa on runsaasti ennennäkemätöntä ja -kuulematonta arkistomateriaalia, kuten Aaltojen rakkauskirjeitä sekä Göran Schildtin Aallon elämänkertaa varten nauhoittamia taustahaastatteluja. Elokuva perustuu laajaan taustatyöhön ja ja nykypäivässä kuvattuun materiaaliin.  Sitä varten on haastateltu Aaltojen läheisiä ja kansainvälisiä huippututkijoita eri puolilla maailmaa. Dokumentti kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.

Elokuvassa vieraillaan monissa Suomen Aalto-kohteissa Helsingissä, Imatralla, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Säynätsalossa sekä Venetsian Paviljongissa, Viipurin kirjastossa ja Cambridgessa. Matkalla kohdataan myös Rockefellerit, Le Corbusier sekä monia muita legendaarisia kulttuurihahmoja.

Metsäjätti
Nordisk Film (FI-Cinema)

Metsäjätti

 • Sallittu kaikenikäisille

Ylennys mielessään Pasi ottaa vastaan tehtävän tehostaa vaneritehtaan toimintaa synnyinseudullaan. Asiat mutkistuvat, kun Pasi (Jussi Vatanen) kohtaa tehtaalla lapsuudenystävänsä Jannen (Hannes Suominen). Ennen kuin tehtaan kohtalo on selvillä, kuunnellaan metallia, tehdään politiikkaa, punnitaan ystävyys ja kohdataan menneisyys. Ehtii Pasi perustaa perheenkin Lindan (Sara Soulié) kanssa. Metsäjätti perustuu Miika Nousiaisen samannimiseen menestysromaaniin.

David Copperfieldin elämä ja teot
Finnkino (FI-Cinema)

David Copperfieldin elämä ja teot

The Personal History of David Copperfield

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

David Copperfieldin elämä ja teot tuo Charles Dickensin mestariteoksen valkokankaille hauskempana kuin koskaan! Hyväsydäminen orpo David ( Dev Patel ) etsii omaa paikkaansa viktoriaanisessa Englannissa. Hänen elämäntarinassaan polveilevat vuoroin laupeus ja pahansuopuus, rutiköyhyys ja yltäkylläisyys. Kirjailijan urasta haaveilevan nuorukaisen matkan varrelle osuu joukko yllättäviä ja eriskummallisia persoonallisuuksia, joista kukin vaikuttaa hänen kohtaloonsa arvaamattomalla tavalla. Dickensin omasta elämästä ammentava tarina on mitä viehättävin kuvaus kohtalon oikullisuudesta.

Armando Iannuccin (mm. The Death of Stalin , tv-sarja Rouva varapresidentti ) sovitus antaa klassikolle uuden elämän ja päivittää sen 2020-luvulle. Nimiosaa näyttelee   Dev Patel (mm. Slummien miljonääri ) ja muissa rooleissa nähdään mm. Tilda Swinton , Hugh Laurie , Peter Capaldi ja Ben Whishaw . Käsikirjoituksesta vastaavat Ianucci ja Simon Blackwell (mm. tv-sarja Succession ).

Neiti Aika (+ alkukuva: 1,5 metriä tilaa)
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Neiti Aika (+ alkukuva: 1,5 metriä tilaa)

Neiti Aika

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Keskiviikon 2.9. näytöksissä (klo 12 ja klo 18) vieraana elokuvan ohjaaja Elina Talvensaari! Ohjaajavierailun kunniaksi molempien näytösten yhteydessä myös lipun ostaneille pullakahvit Arthouse Cafe Kehräsaaren puolella (klo 12 näytöksessä kahvit elokuvan jälkeen / klo 18 näytöksessä kahvit ennen elokuvaa, n. 17:15 alkaen).

 

NEITI AIKA -ELOKUVAN ALKUKUVANA NÄHDÄÄN 1,5 METRIÄ TILAA. Yhteiskesto: 76 min

 

Elina Talvensaari: NEITI AIKA (Suomi 2019)

Mikä elämässä on merkittävää ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua?

Neiti Aika on dokumenttielokuva Sirkka-Liisa Miettisestä, joka kuoli ilman omaisia 98-vuotiaana Helsingin Kisakylässä. Ohjaaja Elina Talvensaari sattui ostamaan hänen asuntonsa, ja sai sen mukana naisen koko irtaimiston lankarullista perhealbumeihin. Ei ollut ketään, joka olisi halunnut ne itselleen. Elinaa kauhistuttaa heittää tavarat pois, koska silloin viimeisetkin merkit naisen elämästä ovat mennyttä. Hän päättää muistaa naisen.

Tavaroiden, kirjeiden ja valokuvien avulla Elina alkaa tutkimaan, kuka tämä mysteerinainen oli. Pikkuhiljaa hänen pitkän elämänsä tapahtumat alkavat avautua. Yhdistämällä tavaroiden kertomaa tietoihin Sirkka-Liisan elämästä Elinalle alkaa selvitä mikä Sirkka-Liisan elämässä on ollut tärkeää. Sirkka-Liisa alkaa tuntua niin läheiseltä, että lopulta osat vaihtuvat: se onkin Sirkka-Liisa joka kertoo mikä Elinan omassa elämässä on tärkeää.

Neiti Aika yhdistelee elämänkerrallista materiaalia poettiseen tarinankerrontaan. Lopputulos on kunnianosoitus Sirkka-Liisan elämälle -  ja pohdinta ajan kulusta. Siitä kuinka aika tekee asioista ainutlaatuisia, mutta lopulta vie meidät kaikki unohdukseen.

 

Vilja Autiokyrö: 1,5 METRIÄ TILAA (Suomi 2019)

Tavarat ovat vallanneet Sinikan kodin, mutta jäljellä on vielä ystävän verran tilaa.

Sinikka on sattumalta tutustunut alakerran naapuriinsa Viljaan ja pyytänyt tältä apua. Tavarat ovat vallanneet Sinikan kodin ja jäljellä on vain ihmisen mentävä polku. Ikkunaremontti lähestyy ja kotiin täytyy raivata 1,5 metriä tilaa sitä varten. Lyhyt dokumenttielokuva ystävyydestä ja sen merkityksestä avun antamisessa ja vastaanottamisessa.

Kohti ääretöntä
Cinema Mondo

Kohti ääretöntä

Om det oändliga

 • Sallittu kaikenikäisille

Unenomainen naisääni johdattaa meidät elämän suurien ja pienten tapahtumien ääreen; pariskunta leijuu sodan runteleman Kölnin päällä, isä pysähtyy solmimaan tyttärensä kengännauhat kaatosateessa ja kolme teinityttöä tanssii kahvilan edessä. Roy Anderssonin uusi elokuva on elämän ja olemassaolon kaleidoskooppi.

Naapurimaan velhoa Roy Anderssonia on kutsuttu pohjoismaisen kurjuuden kuninkaaksi. Mutta Andersson lentää kepeästi kaikkien määritelmien yli, ohi ja ali. Anderssonin maailmassa ollaan samanaikaisesti proosallisen yleviä ja ryvetään kurjuuden pohjamudissa. Kaiken takana on sydämellinen nauru ihmisyydelle.

Venetsian elokuvajuhlilla viime syksynä parhaana ohjaajana palkittu, pian kahdeksankymppinen Roy on säilyttänyt omaperäisissä töissään alkuperäisen ihmetyksen tunteen. Pieni on suurta. Jokaista kohtausta hiotaan Royn studiossa kuukausia, kaikki rakennetaan käsityönä, ja puretaan kuvauksen jälkeen. Jäljelle jää vain Royn visioima vinjettien kaleidoskooppi, jota voi ihailla yhä uudelleen. Jokainen ällistyttävä hetki Roy Anderssonin maailmassa todistaa mielikuvituksen rajattomuudesta.Naapurimaan velhoa Roy Anderssonia on kutsuttu pohjoismaisen kurjuuden kuninkaaksi. Mutta Andersson lentää kepeästi kaikkien määritelmien yli, ohi ja ali. Anderssonin maailmassa ollaan samanaikaisesti proosallisen yleviä ja ryvetään kurjuuden pohjamudissa. Kaiken takana on sydämellinen nauru ihmisyydelle.

Suomen elokuvasäätiön ohjelmistotuki 2020.

Karpo
Finnkino (FI-Cinema)

Karpo

KARPO

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Hannu Karpo on suomalainen ikoni, joka on tallentunut kansakunnan muistiin: oman tiensä kulkija, joka raportoi väsymättä ja kuvia kumartamatta tavallisten suomalaisten ihmisten kohtaamista vääryyksistä. Kaikki siis tietävät Karpon, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla. Elokuva Karpo kuvaa Hannu Karpon vuosikymmeniä kestänyttä uraa toimittajana ja käänteitä, jotka tekivät Karposta ilmiön ja koko kansan tunteman tv-kasvon.

Karpo-elokuvassa kerrotaan myös niistä uhrauksista, joita ohjelmien teko ja vääryyttä kokeneiden kansalaisten puolustaminen vaati. Karpo rohkeni mennä alueille, joita muut karttoivat. Koko kansan rakastaman televisio-ohjelman tuotannossa käytettiin toisinaan mitä ällistyttävämpiä keinoja ja liikuttiin lain molemmin puolin. Karpoa oli mahdoton pysäyttää syyttein tai uhkauksin, sillä kansain silmissä hänestä kasvoi oikeuslaitostakin suurempi instituutio.

Maailma, Suomi, media ja journalismi ovat käyneet läpi suunnattoman murroksen Karpon toimittajan uran aikana. Karpon tarina on kuin täydellinen läpileikkaus tästä dramaattisesta muutoksesta – ja samalla hyvä muistutus siitä, miten toisenlainen maa Suomi oli vielä hyvin vähän aikaa sitten. Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa.

Peruna
Nordisk Film (FI-Cinema)

Peruna

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Peruna on elokuva startup-yrittäjästä, joka yrittää lanseerata perunaa Suomeen 1600-luvulla, aikana jolloin kansa syö naurista.

Elokuvan rooleissa nähdään sekä tuttuja kotimaisia näyttelijöitä että uusia nousevia nimiä: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Petteri Pennilä, Lasse Karkjärvi, Linda Manelius, Lauri Maijala, Ville Myllyrinne, Mikko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela.

Peruna on aikoinaan käynyt melkoisen kilpailun ennen kuin siitä on tullut suomalaisten ruokapöytien perusruoka. Nyt sillä on jopa omat perunamarkkinat ja siitä on tehty myös kirja.

Perunan ohjaa Joona Tena (Roba, Syke, Supermarsu, FC Venus) ja sen on käsikirjoittanut Pekko Pesonen (Napapiirin sankarit, Jättiläinen). Elokuvan tuottavat Yellow Film & TV:lle Marko Talli ja Olli Haikka.

Aallotar
Future Film

Aallotar

Undine

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Kriitikkojen Fipresci-palkinnon voittaja, palkitun Christian Petzoldin uusi elokuva!

Undine (Paula Beer – parhaan naispääosan voittaja Berliinin elokuvajuhlilla) työskentelee Berliinin kehityksestä luennoivana historioitsijana. Kun hänen rakastamansa Johannes (Jacob Matschenz) jättää hänet, Undinen valtaa muinainen myytti aallottaresta, petetystä vesinymfistä. Myytin mukaan Undinen olisi tapettava mies ja palattava veteen. Mutta Undine ei halua lähteä pois vaan rakastaa, ja hän tapaakin ammattisukeltaja Christophin (Franz Rogowski). Tätä rakkautta Undine ei halua menettää, ja tämän rakkaustarinan palkitun saksalaisen auteurin Christian Petzoldin uusi elokuva kertoo.

Petzoldin elokuvista on nähty Suomessa aiemmin Barbara (2012), Phoenix (2014) ja Transit (2018).

Nimby
Finnkino (FI-Cinema)

Nimby

NIMBY

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Tästä ajasta kertova Nimby (lyhenne termistä Not In My Backyard) on pikimusta komedia suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta. Ohjauksesta vastaa kotimaisen elokuvan kentän anarkistisimpiin ja palkituimpiin tekijöihin lukeutuva Teemu Nikki ( Armomurhaaja , tv-sarja Sekasin ). Nimby kertoo tästä ajasta ja sen ristiriidoista – ja uskaltaa nauraa aiheille, joille yleensä vain pudistellaan päätä tai joilta suljetaan silmät.

Tapahtumat saavat alkunsa, kun kaupunkilaistunut Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo. Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen - mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa. Vanhempien omalaatuinen, avoin rakkausjärjestely, uusnatseihin liittynyt ex-poikaystävä, periuskonnolliset kummivanhemmat ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten synnyttämät ristiriidat eivät varsinaisesti helpota vierailua.

Näytä ostoskori