Walhalla - kuukauden pohjoismainen elokuva

SYKSY 2020

Liput / Biljetter: 6 €


To 17.9. klo 16.30  Lone Scherfig: ITALIAA ALOITTELIJOILLE (Italiensk for begyndere, Tanska 2000) -K7- 108 min -suom. tekstitys/sve. textning-

To 22.10. klo 16.30  Frelle Petersen: UNCLE (Onkel, Tanska 2019) -K12- 100 min -eng. tekstitys/English subtitles-

To 5.11. klo 16.30  Amanda Kernell: CHARTER (Ruotsi 2020) -K12- 94 min -eng. tekstitys/English subtitles-

To 17.12. klo 16.30  Rúnar Rúnarsson: ECHO (Bergmál, Islanti 2019) -K16- 79 min -eng. tekstitys/English subtitles-

 

Järjestäjät: Walhalla ry ja Pirkanmaan elokuvakeskus.

Echo

Echo

Bergmál

  • Sallittu kaikenikäisille

Echo koostuu 56:sta lyhyestä kohtauksesta tai vinjetistä, joilla ei ole muuta ilmeistä yhteyttä kuin se, että ne alkavat hieman ennen joulua ja päättyvät vuodenvaihteeseen. Rúnar Rúnarsson on kirjoittanut niihin mukaan temaattisia yhtymäkohtia, joista kasvaa muotokuva nykypäivän Islannista.

Elokuvasta tulee mieleen Ruben Östlundin varhaistuotanto ja etenkin Involuntary , jossa niin ikään kestää hetken löytää yhteyksiä staattisen kameran taltioimien kuvien välille. Toki molemmat ohjaajat ovat paljonkin velkaa Roy Anderssonille.

Rúnarsson kuvaa rinnastusten avulla vaurastuneen kotimaansa tuloeroja. Yhdessä kuvassa kaupan työntekijät tyhjentävät viimeisen myyntipäivän ohittaneita elintarvikkeita roskakoriin, ja hetkeä myöhemmin näytetään joulun leipäjono. Joillain on tyylikkäästi sisustetut kodit, mutta pienyrittäjän lainaneuvottelu pankin kanssa ei onnistu millään, vaikka hän vakuuttaa, että joulun myynneillä hän pystyisi helposti kuittaamaan erääntyneet laskut.

Kuvissa näkyy uuden työsopimuksen saanut englantia vaimonsa kanssa kännykkään puhuva maahanmuuttaja, jolla on varaa solariumiin kesken kylmän talven. Myöhemmin nähdään islantia kännykkäänsä puhuva musta siivooja, joka joutuu jäämään yksin jouluksi Islantiin puolison viedessä lapset ulkomaille.

Kauniiden maisemien keskellä Rúnarsson ei arkaile näyttää, että Islannin idylliin mahtuu myös pahaa oloa.

Teksti: Mikko Pihkoluoma / R&A

Näytä ostoskori