Seuraava näytös

KESTO
1 h 15 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
suomi

Pirkanmaan Elokuvakeskus

Anna (+ alkukuva: Minja)

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

MINJA, lyhytelokuva 16 minuuttia.

Elokuva kertoo elämän voimasta, ilosta ja voimien hyytymisestä.

Minja on elokuva pienestä tytöstä, joka sairastuu syöpään. Valokuvayrittäjä Esko Putus kuvasi videokameralla vaimonsa tyttären lapsen taistelun sairautta vastaan. Minä leikkasin kuvatusta materiaalista elokuvan.

Elokuva alussa Minja on terve puuhakas lapsi mutta sitten sairaus yllättää. Minjaa hoidetaan mutta vähitellen kunto huononee ja huononee ja lopulta kärsimys loppuu kuolemaan. Karu kertomus.

Elokuvassa ei ole kertojaa eikä repliikkejä mutta ääniraita toimii.

ANNA:

Elokuvassa Anna Aleksevna Momden kautta kuvataan nganasaneja. Nganasanit elävät Taimyrin niemimaalla ja he ovat maailman toiseksi pohjoisin kansa.

Elokuvan lähtökohtana on 1954 kuvattu Neuvostoliiton pohjoisia kansoja kuvaava dokumentti-
elokuva. Elokuvassa vieraillaan noin kahden minuutin ajan Taimyrin niemimaalla ja mainitaan muutaman koululapsen nimet Novinkin kylän sisäoppilaitoksesta.

Helmikuussa 1996 matkustimme Taimyrin niemimaalle etsimään tämän venäläisen dokumenttielokuvan lapsia. Löysimme heidät. He olivat kaikki elossa. Yksi lapsista oli kansallisuudeltaan nganasan, muut olivat dolgaaneja.

Pyysimme venäläisen dokumenttielokuvan nganasanlapselta Anna Aleksevna Momdelta lupaa kuvata hänen kauttaan nganasaneja. Hän antoi luvan. Tämän dokumenttielokuvan nimi saattaisi olla yhtä hyvin Ljudmila, Sergei, Igor, tai mikä tahansa venäläisen ihmisen nimi. Mikä tapahtui Anna Aleksevnalle tapahtui myös heille, kaikille puolueeseen uskoville neuvostokansalaisille kun Neuvostoliitto loppui olemasta.

Näytösajat

Näytä ostoskori