Seuraava näytös

OHJAUS
Nathan Juran

KÄSIKIRJOITUS
Nigel Kneale, Jan Read, H.G. Wells

ROOLEISSA
Edward Judd (Arnold Bedford), Martha Hyer (Kate Callender), Lionel Jeffries (Prof. Joseph Cavor), Miles Malleson (Dymchurch Registrar), Norman Bird (Stuart), Gladys Henson (Nursing Home Matron), Hugh McDermott (Richard Challis), Betty McDowall (Margaret Hoy), Paul Carpenter (Reporter from the 'Express'), Erik Chitty (Gibbs, Cavor's Hired Man)

KESTO
1 h 43 min

IMDB.COM

Ensimmäiset miehet kuussa

First Men In The Moon

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Kuu on kiehtonut elokuvantekijöitä formaatin alkuajoista lähtien. Sinne ollaan matkalla tässäkin elokuvassa, ja nimensä mukaisesti ensimmäistä kertaa. Tässä ollaan ajan hermolla. Elokuvan tekoaikaan Apollo-ohjelma oli hyvässä vauhdissa ja ensimmäinen miehitetty kuulentokin tähtäimessä. Ja kuuhunhan tässä päästään, mutta eipä sitten suinkaan ensimmäisenä. Pian käy selväksi, että Viktoriaanisen aikakauden Englannista on paikan päälle ehditty jo hyvän aikaa sitten ja vastassa on silloin ollut jättimäisten mehiläisten kaltasia hyönteisiä…

Ohjaaja Nathan Juran on urallaan kunnostautunut nimenomaan hirviö- ja tehoste-elokuvien tekijänä. Sellaisena Ensimmäiset miehet kuussa on varsin pätevä taidonnäyte. Astronauttien ja kuun hyönteisasukkaiden kohtaamisissa, kunhan sinne asti on ensin päästy, on kieltämättä mukavaa jännitysmomenttia.

Nykypäivän mittapuulla kuvasto on tietysti harmitonta. Elokuvan lähes käsittämättömän taitavat stop motion -tehosteet näyttävät ainakin aikuiskatsojien silmiin eloisuudestaan huolimatta lähinnä viihdyttävän herttaisilta. Moitteena tai miinuksena tätä on kuitenkin näin kaiken mahdollistavien tietokoneitse luotujen tehosteiden aikakautena mahdotonta pitää. Päinvastoin, erikoistehosteista vastanneen legendaarisen Ray Harryhausenin kädenjälki jo yksistään on riittävä syy elokuvan katsomiseen. Tämä on lisäksi ainoa kerta kun Ray Harryhausenin tehosteita nähdään cinemascope-formaatissa.

Elokuva pohjautuu H.G. Wellsin alkuperäistarinaan.

– Tomi Peuhkurinen 2020

Näytösajat

Näytä ostoskori