Seuraava näytös

OHJAUS
William Friedkin

KÄSIKIRJOITUS
William Peter Blatty

ROOLEISSA
Ellen Burstyn (Chris MacNeil), Max von Sydow (Father Merrin), Lee J. Cobb (Lt. Kinderman), Kitty Winn (Sharon), Jack MacGowran (Burke Dennings), Jason Miller (Father Karras), Linda Blair (Regan), William O'Malley (Father Dyer), Barton Heyman (Dr. Klein), Peter Masterson (Dr. Barringer - Clinic Director)

KESTO
2 h 12 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
suomi

IMDB.COM

Pirkanmaan Elokuvakeskus

Manaaja - ohjaajan versio

The Exorcist

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Näyttelijä Chris McNeilin (Ellen Burstyn) 12-vuotiaalla tyttärellä ei ole kaikki hyvin. Ennen niin kiltin ja reippaan Reganin (Linda Blair) käytöksessä tapahtuu rajuja muutoksia ja lääkärit ja psykologit ovat ymmällään. Onko kyse vanhempien avioeron aiheuttamasta ahdistuksesta, teini-iän vaikeuksista, vaiko ehkä aivokemiallisesta häiriöstä? Vai onko Regan sittenkin paholaisen riivaama?

Vaikea tilanne saa pian traagisen käänteen ja uskonnottoman äidin on pakko kääntyä katolisen kirkon puoleen. Oman uskonkriisinsä kanssa kamppaileva pappi ja psykiatri Damien Karras yrittää auttaa parhaansa mukaan, mutta on voimaton yliluonnollisten ilmiöiden edessä. Paikalle on kutsuttava kaikennähnyt isä Lankester Merrin (Max von Sydow), jonka tehtävänä on karkottaa riivaaja.

--

William Friedkinin Manaaja on epäilemättä yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista kauhuelokuvista, maailman pelottavimman elokuvan titteliäkin sille on tarjottu. Yleisön tottumukset ovat muuttuneen, mutta aika ei ole syönyt elokuvan shokkiefektien voimaa.

Manaaja aiheutti ilmestyessään sensaation: William Peter Blattyn menestysromaaniin perustuva elokuva nousi kulttuuriseksi ilmiöksi, tienasi valtavat lipputulot ja sai 10 Oscar-ehdokkuutta. Osa yleisöstä oksenteli ja pyörtyili näytösten aikana, mutta elokuvaa käytiin silti katsomassa sankoin joukoin. Kirjailija Blatty sovitti teoksensa valkokankaalle itse ja palkittiin työstään Oscarilla.

Vuosituhannen vaihteessa Friedkin ja Blatty päättivät julkaista elokuvasta uuden, pidennetyn version. Lisätyistä kohtauksista kuuluisin lienee pahamaineinen hämähäkkikävely, jota ei saatu vuoden 1973 erikoistehosteilla näyttämään tarpeeksi aidolta.

Manaaja on raju ja sensaatiohakuinen kauhuelokuva, mutta se on samalla tarina pelastuksesta, uhrautumisesta ja uskon salaisuudesta, kuten ohjaaja Friedkin on asian ilmaissut.

Näytösajat

Näytä ostoskori