Seuraava näytös

OHJAUS
Auli Mantila

KÄSIKIRJOITUS
Auli Mantila

ROOLEISSA
Leea Klemola (Eevi Rantanen), Elina Hurme (Ami Rantanen), Rea Mauranen (Anja Hopia), Robin Svartström (Jusu), Henriikka Salo (Helena Moilanen), Jari Hietanen (Jake), Marja Packalén (Rikospoliisi), Pekka Kyrö (Rikospoliisi), Tanjalotta Räikkä (Koirankouluttaja), Eino Airo (Lippalakkimies levähdyspaikalla)

KESTO
1 h 38 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
englanti

IMDB.COM

Pirkanmaan Elokuvakeskus

Neitoperho

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Elokuvakerho Monroe esittää Auli Mantilan elokuvan NEITOPERHO (1997) lauantaina 25.11. klo 21.15 Arthouse Cinema Niagarassa. 

Liput 8€.

Elokuvasta nähdään englanniksi tekstitetty 35mm filmikopio.

Tilaisuutta edeltää maksuton, kaikille avoin keskustelutilaisuus, joka alkaa klo 20. 

Auli Mantilan esikoispitkä NEITOPERHO on psykologisen trillerin ja road movien rohkea lehtolapsi. Tarina perustuu löyhästi John Fowlesin kirjaan The Collector, josta William Wyler ohjasi oman elokuvaversionsa vuonna 1965.

Leea Kleemolan esittämä parikymppinen, työtön ja sosiaalisesti rajoittunut Eevi asuu siskonsa Amin nurkissa. Kun Ami tekee selväksi, että pikkusiskon on muutettava omilleen, Eevi reagoi varastamalla tämän auton ja käteisvarat ja pakenemalla tien päälle. 

Varmaotteisessa esikoisohjauksessaan Mantila kääntää road movien kuvaston päälaelleen. Elokuvahistorian lehdiltä tutuksi tulleen miehisen vapautumisen sijaan pakomatka kärjistää Eevin epäsosiaalista luonnetta siinä määrin, että tuhoisat impulssit saavat hänestä yliotteen.

Tarinan aikana käy selväksi, että Eevi henkinen tasapaino on vaarallisella tavalla häiriintynyt.

Jossain toisessa elokuvassa ääniraidan ikivihreät iskelmät edustaisivat nostalgista mielenmaisemaa, joka sopii yksi yhteen road movien kaihoisen seikkailun kanssa. Eevin tarinassa ne kuvaavat lähinnä tämän pysähtynyttä henkistä kehitystä. Jopa yökerhon hikisessä kaaoksessa kuullaan ensin Carolan hempeä tulkinta Nousee päivä, laskee päivä -klassikosta, kunnes hektinen ysäritekno puskee läpi.

Mantilan kerronta ei ole didaktista: Ami tyrkkii pikkusiskoa kohti itsenäisyyttä sekä tämän omaksi parhaaksi, että omaa parisuhdettaan ajatellen. Eevin tekoja selvittävät poliisit ovat tylyjä, mutta heidänkin perimmäinen tarkoituksensa on vain pysäyttää selvästi vaarallinen yksilö. Eevin psykopatologiaa ei selitetä yhteiskunnan, patriarkaatin tai edes laman syyksi: Kleemolan kylmäävässä roolisuorituksessa voi halutessaan nähdä taustalla menneisyyden traumoja tai puhdasta julmuutta. Lopullinen selitys jää katsojan tulkittavaksi.

Leea Kleemola ja sivuosan Rea Mauranen saivat rooleistaan Jussi-palkinnot.

- Markku Ylipalo / Elokuvakerho Monroe

Näytösajat

Näytä ostoskori