Seuraava näytös

OHJAUS
Oliver Stone

KÄSIKIRJOITUS
Oliver Stone, David Veloz, Richard Rutowski

ROOLEISSA
Woody Harrelson (Mickey Knox), Juliette Lewis (Mallory Knox), Robert Downey Jr. (Wayne Gale), Tommy Lee Jones (Warden Dwight McClusky), Tom Sizemore (Det. Jack Scagnetti), Rodney Dangerfield (Mallory's Dad), Edie McClurg (Mallory's Mom), Jared Harris (London Boy), Russell Means (Old Indian), Maria Pitillo (Deborah)

KESTO
1 h 58 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
suomi

IMDB.COM

Pirkanmaan Elokuvakeskus

Syntyneet tappajiksi

Natural Born Killers

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Elokuvakerho Monroe alustaa klo 20 alkaen elokuvanäytöstä edeltävän keskustelutilaisuuden, jossa käsitellään Syntyneet tappajiksi -elokuvaa mediasatiirina. Paikalla on puhumassa mediakasvatuksen yliopistonrehtori Reijo Kupiainen. Millä tavoin Oliver Stonen elokuva esittää yhdysvaltalaista true crime-ilmiötä? Millä tavoin Stonen mediakritiikki puree vielä tänäkin päivänä? Keskustelutilaisuus on kaikille avoin.

Elokuvan esitysformaatti KAVI:n 35mm filmikopio.


Mistä aloittaa? Natural Born Killers on aidosti vaarallinen elokuva: Se tuotti liudan copycat-rikoksia ja toimi inspiraationa samannimiselle rikollisjengille. Taiteellisella tasolla NBK on kahden näkemyksellisen elokuvantekijän yhteentörmäys, kinemaattinen runsaudensarvi ja häikäilemätön provokaatio. Kirjoittajalupaus Quentin Tarantinon kässäri sarjamurhaajiksi ryhtyvästä lemmenparista päätyi Oliver Stonen hyppysiin 90-luvun alussa. Uransa huippukautta elänyt ohjaaja muokkasi tarinasta huiman mediasatiirin, jonka veroista ei ole nähty ennen eikä jälkeen.

Woody Harrelson ja Juliette Lewis esittävät Mickey ja Mallory Knoxia, joiden veriteot herättävät yhtä lailla kauhua ja ihastusta. Kaksikon jäljillä läähättää sensaatiotoimittaja Wayne Gale (Robert Downey Jr.), lain kovaa kouraa edustavat Tommy Lee Jones ja Tom Sizemore, jotka ovat tahollaan aivan yhtä kieroutuneita ja sadistisia kuin kauhua kylvävä murhapari. Stonen nihilistisessä visiossa Amerikka on parantumattomasti sairas: Mielipuolisia tappajia juhlitaan sankareina, eikä esivaltaan voi luottaa. Kuka lopulta on syytön? NBK ei tarjoile helppoja vastauksia.

Natural Born Killersin väkivalta on yhtä aikaa sekä tyyliteltyä, että tylyä. Robert Richardsonin mestarillinen kuvaus estetisoi tapahtumat unenomaiseksi painajaiseksi, jota Trent Reznorin musiikki ja Stonen tyypillisen maaninen leikkaus korostavat. Ilmestyessään kohua nostattanut teos on edelleen ajankohtainen. Kaapelitelevision, kirjojen ja sensaatiolehtien rinnalle rikoksilla ovat nousseet mässäilemään sosiaalinen media, podcastit ja striimauspalvelujen loputtomat true crime -dokumentit. Mickeyn ja Malloryn rikokset ovat onneksi fiktiota, mutta maailma, jossa inhimillinen kärsimys kaupallistetaan sisällöksi verenjanoisille massoille ei sitä ole.

Katso, jos uskallat.

- Soni Lukkarinen / Elokuvakerho Monroe

Näytösajat

Näytä ostoskori