Lumipalloefekti
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Lumipalloefekti

 • Sallittu kaikenikäisille

Ke 11.10. klo 18:30 näytöksessä paikalla ohjaaja Pauliina Punkki!

Lumipalloefekti kertoo yhdestä Suomen historian  suurimmasta poliittisesta skandaalista. Ohjaaja Pauliina Punkki haluaa ottaa selvää mitä tapahtuu 6500 ihmisen ja 12 000 poron asuttamalla paikkakunnalla Suomen Lapissa. Miten nuoren feministi-kunnanjohtajan valinta johti demokratian kriisiin. 

Lumipalloefekti tapahtumapaikka on Kittilän kunta, joka ajautui demokratian kriisiin vuonna 2013. Kunnanjohtajan ja kuntapäättäjien välinen luottamuspula sai aikaan mediasirkuksen, valtion laatiman uuden lain Lex Kittilän ja Suomen suurimmat rikosoikeudenkäynnit kuntapäättäjiä vastaan. Yksi elokuvan henkilöistä viime vuonna kunnanjohtajan virkaan valittu Timo Kurula sai juuri Korkeimman oikeuden tuomion, 60 päivää ehdollista vankeutta virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tuomiosta huolimatta hän saa pysyä virassaan. 

Tällainen lumipalloefekti voi tapahtua missä vain ja milloin vain, myös talven ihmemaassa, revontulten keskellä ja yhdessä maailman vähiten korruptoituneista valtioista. 

Killers of the Flower Moon
Finnkino (FI-Cinema)

Killers of the Flower Moon

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

1900-luvun alussa öljy vaurastutti Osage-kansaa. Heistä tuli yhden yön aikana yksiä maailman rikkaimmista ihmisistä. Alkuperäiskansan vauraus herätti mielenkiintoa valkoisissa onnenonkijoissa, jotka manipuloivat, kiristivät ja varastivat Osageilta niin paljon kuin kykenivät, kunnes lopulta turvautuivat murhiin.

Tositapahtumiin perustuva Killers of the Flower Moon on eeppinen rikos-western-saaga, jossa todellinen rakkaus risteää julman petoksen kanssa. Tarinan keskiössä nähdään Ernest Burkhartin (Leonardo DiCaprio) ja Mollie Kylen (Lily Gladstone) epäsovinnainen rakkaustarina. Elokuvassa nähdään myös Robert De Niro ja Jesse Plemons. Killers of the Flower Moon -elokuvan on ohjannut Oscar-palkittu Martin Scorsese ja se perustuu David Grannin kirjan pohjalta Eric Rothin ja Scorsesen luomaan käsikirjoitukseen.

Apple Studiosin elokuvaa Killers of the Flower Moon on ollut mukana tuottamassa Imperative Entertainment, Sikelia Productions ja Appian Way. Tuottajina toimivat Martin Scorsese, Dan Friedkin, Bradley Thomas ja Daniel Lupi sekä Leonardo DiCaprio, Rick Yorn, Adam Sommer, Marianne Bower, Lisa Frechette, John Atwood, Shea Kammer ja Niels Juul vastaavana tuottajana.

Je'vida
Future Film

Je'vida

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Je’vida, historian ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva, kertoo pakkosuomalaistamisen paineessa taustansa hylänneestä naisesta, jonka tarina nähdään kolmessa aikatasossa. Iäkäs kolttasaamelainen nainen Iida joutuu vanhan kotitilan myymisen ja kulttuuriperimän salaamisen suhteen kahden vaiheille, sillä pois tukahdutettu luonnonläheinen maailma alkaa hiipiä takaisin. 

Strange Way of Life
SF Film Finland

Strange Way of Life

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Pedro Almodóvarin uusi lyhytelokuva STRANGE WAY OF LIFE seuraa kahta asemiestä, jotka kohtaavat uudelleen vuosien jälkeen. Elokuvassa mies ratsastaa hevosella aavikon poikki, joka erottaa hänet Bitter Creekistä. Hän tulee tapaamaan sheriffi Jakea (Ethan Hawke). 25 vuotta aiemmin sekä sheriffi että häntä vastaan ratsastava tilanomistaja Silva (Pedro Pascal), työskentelivät yhdessä palkattuina asemiehinä. Silva vierailee hänen luonaan tekosyyllä tavata nuoruuden ystävänsä, ja he todellakin juhlivat tapaamistaan, mutta seuraavana aamuna sheriffi Jake kertoo hänelle, että hänen matkansa syynä ei ollut heidän vanhan ystävyytensä muistelu...

Reality
Atlantic Film Oy

Reality

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Kun Yhdysvaltain Georgiassa asuva Reality Winner (Sydney Sweeney) palaa kesäkuisena lauantai-iltapäivänä vuonna 2017 ruokaostoksilta kotiinsa, FBI on häntä vastassa. Miksi ihmeessä FBI on kiinnostunut 25-vuotiaasta nuoresta naisesta? FBI:n tutkijat aloittavat heti paikalla intensiivisen kuulustelun, jonka myötä Realityn tarina alkaa pala palalta hahmottua. Hän on millenniaali, joogaohjaaja, tulkki – ja myös veteraani, jonka FBI aikoo nyt pidättää.

Intensiivinen jännitysnäytelmä nuoren naisen pakahduttavan jännittävästä ja paikoin absurdin humoristisiakin piirteitä saavasta pidätyksestä perustuu kappaleeseen Yhdysvaltain tosielämän lähihistoriaa ja elokuvan dialogi noudattelee sanasta sanaan FBI:n toteuttaman kuulustelun pöytäkirjaa. Elokuva luo tiukan silmäyksen Yhdysvaltain oikeusjärjestelmään, joka syytti tiedusteluasiantuntija Reality Winneriä hallituksen tietojen vuotamisesta medialle tapauksessa, joka koski Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Kiehtovan ja tiivistunnelmaisen draaman pääosassa vaikuttavan roolin tekee Sidney Sweeney (Euphoria, The White Lotus, Handmaid’s Tale).

Sisarukset
Nordisk Film (FI-Cinema)

Sisarukset

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Kolmekymppiset kaksoset Jenna ( Henna Tanskanen ) ja Joni ( Lauri Tanskanen ) saavat tietää, että heidän isällään on kolmaskin lapsi. Sisko Jóna ( Elin Petersdottir ) asuu Islannissa.

Sisarusten tapaaminen mullistaa jokaisen maailman, ihmissuhteet ja tulevaisuuden. Kunkin etsiessä omalle elämälleen merkitystä, aaltoillaan yhden isän, kahden kotimaan ja kolmen aikuisen sisaruksen välillä yhdistymisestä erkaantumiseen ja takaisin.

Vuosien mittaan sisarukset kohtaavat itsensä ja toisensa, samanlaisuutensa ja erilaisuutensa.

Saara Cantellin   Sisarukset -elokuvaa on kuvattu seitsemän vuoden ajan päähenkilöitä seuraten. 

Hetkessä
Cinema Mondo

Hetkessä

Hetkessä

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Ohjaaja Tomas (Franz Rogowski) hiiltyy herkästi elokuvansa viimeisenä kuvauspäivänä. Illan juhlissa hän tapaa tanssilattialla Agathen (Adèle Exarchopoulos). Aamulla Tomas palaa miehensä Martinin (Ben Whishaw) luo, ja paljastaa olleensa sängyssä naisen kanssa. Seuraa epätoivoista narsismia, elämän makuista intohimoa ja mustasukkaisuutta huokuva kolmiodraama ja tunteiden umpisolmu Pariisissa. Pääosien kolmikko on liekeissä. Ira Sachs tuo valkokankaalle täyslaidallisen seksikästä särmää.

Monica in the South Seas
ELKE ry

Monica in the South Seas

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Paluu lapsuuden paratiisiin. Vuosina 1924–1925  Robert  ja  Francis Flaherty  kuvasivat Samoalla pitkän elokuvan  Moana – auringon poika . Viisikymmentä vuotta myöhemmin  Monica Flaherty , nuorin Flahertyjen tyttäristä, palaa kylään, jossa elokuva kuvattiin, tarkoituksenaan valmistaa ääniraita aikoinaan mykkänä tehtyyn elokuvaan.  Monica in the South Seas  nostaa esiin autenttisuuden ja alkuperäisyyden kysymyksiä dokumenttielokuvassa.

Ihmeiden äärellä

Ihmeiden äärellä

 • Sallittu kaikenikäisille

Ikänsä miehiään passanneet Lily ja Eileen saavat mahdollisuuden matkustaa 1960-luvun Irlannin ahtaista ympyröistä Lourdesiin, kuuluisaan ranskalaiseen pyhiinvaelluskohteeseen, jossa virtaa parantavaksi kutsuttua lähdevettä itsensä Neitsyt Marian toimesta. Matkaan lähtee myös nuori äiti Dolly pienen, puhumattoman poikansa kanssa sekä vuosia poissa ollut Chrissie. Jokainen odottaa matkalta ihmeitä vain huomatakseen, että ovat jo ystävyydessään ihmeiden äärellä. 

Hauskan ja koskettavan elokuvan pääosissa nähdään Oscar-palkitut Maggie Smith ja Kathy Bates sekä Laura Linney ja Stephen Rea.

Mummola

Mummola

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa

Tia Kouvon ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Mummola on humoristinen ja terävä kuvaelma perhesuhteista. Mummola pohjaa Tia Kouvon samannimiseen lyhytelokuvaan.

SYNOPSIS
Joka vuosi joulun aikaan, sisarukset Susanna (Ria Kataja) ja Helena (Elina Knihtilä) vierailevat perheineen vanhempiensa luona. Kuten tavallista, isoisä Lasse (Tom Wentzel) juo liikaa, isoäiti Ella (Leena Uotila) on huolissaan kaikista, lapset ovat kyllästyneitä ja sisarukset lankeavat vanhoihin riitoihinsa. Joulun jälkeen jokainen lähtee omille teilleen ja palaa arkeen. Tia Kouvon purevan humoristinen, elämänmakuinen elokuvadebyytti on tragikoominen tutkielma perhedynamiikasta, yksinäisyydestä ja yhdessäolosta — kuinka yritämme löytää yhteyden, mutta emme aina onnistu siinä. 

Ingeborg Bachmann - Matka aavikolle
ELKE ry

Ingeborg Bachmann - Matka aavikolle

Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Merkittävä ja karismaattinen Ingeborg Bachmann (1926–1973) on valloittanut runoudellaan saksankielisen kirjallisuuden miesvaltaisen linnakkeen.

Vaikka Ingeborg ( Vicky Krieps ) on vielä nuori, hän on uransa huipulla tavatessaan kuuluisan näytelmäkirjailijan Max Frischin ( Ronald Zehrfeld ). Heidän rakkautensa on intohimoista, mutta ammatillinen ja henkilökohtainen kitka alkaa häiritä harmoniaa. Ystäviensä kanssa he matkustavat yhdessä erämaahan. Tällä matkalla Ingeborg löytää tien takaisin itseensä ja ennen kaikkea kirjoittamiseensa.

Krieps ( Corsage – kuriton keisarinna ) loistaa huippuohjaaja Margarethe von Trottan ( Rosa Luxemburg , Ruusujenkatu , Hannah Arendt ) vangitsevassa ja täyteläisessä kuvauksessa itävaltalaiskirjailijan elämästä.

 

Tekstitys: suomi

Napoleon
SF Film Finland

Napoleon

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Napoleon on näyttävä toimintaeepos, joka kertoo yksityiskohtaisesti Ranskan ikonisen keisarin Napoleon Bonaparten (Oscar®-voittaja Joaquin Phoenix) nousun ja tuhon.

Tässä elämää suuremmassa elokuvassa legendaarinen ohjaaja Ridley Scott kuvaa Bonaparten hellittämätöntä matkaa valtaan ja hänen pakkomielteistä suhdettaan elämänsä rakkauteen Josephineen. Elokuva esittelee vauhdikkaiden taistelukohtausten ohella myös Napoleonin uraauurtavia sotilaallisia ja poliittisia manööverejä.

BlackBerry

BlackBerry

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Edelläkävijöiden puhelin Nokian jälkeen ja ennen iPhonea.

Work hard. Fail hard. Kaksi yksityisyrittäjää, haparoiva keksijä Mike Lazaridis ( Jay Baruchel ) ja laskelmoiva myyntimies Jim Ballsillie ( Glenn Howerton ), yhdistävät voimansa lanseeratakseen vempaimen, josta tulisi maailmanlaajuinen menestys raketin nopeudella. Mutta älypuhelinten vallankumous saavuttaa heidät huipulla.

BlackBerry  on komedia, joka kertoo koukuttavasta superhypetetystä kännykästä, joka saavutti välittömästi ikonisen aseman julkkisten ja talousmogulien keskuudessa – ja joutui yhtä nopeasti roskiin, kun hype kuoli.

Savusaunasisaruus
ELKE ry

Savusaunasisaruus

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Savusaunan pimeydessä naiset jakavat sisimpiä salaisuuksiaan ja intiimejä kokemuksiaan, huuhtelevat pois kehonsa loukkuun jääneen häpeän ja saavat voimansa takaisin yhteisöllisyyden tunteen kautta.

Ohjaaja  Anna Hints  palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla 2023 (Directing Award: World Cinema Documentary).

Tokyo Story
ELKE ry

Tokyo Story

 • Sallittu kaikenikäisille

Yasujirô Ozun syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 120 vuotta. Juhlan kunniaksi mestariohjaajan pääteos nähdään uusintaensi-illassa 4K-restaurointina!

Shukichi ( Chishû Ryû ) ja Tomi ( Chieko Higashiyama ) lähteävät kotikylästään Tokioon katsomaan lapsiaan. Koichi ( Sô Yamamura ) työskentelee lääkärinä omalla klinikallaan ja Shige ( Haruko Sugimura ) pyörittää kauneussalonkia. Harvoista käynneistä huolimatta Koichi ja Shige pitävät vanhempiensa käynneistä. Kiireisen kaupunkielämän takia heillä ei kuitenkaan ole aikaa näyttää vanhemmilleen kaupunkia. Noriko ( Setsuko Hara ), kuolleen pojan vaimo, on ainut, joka käyttää aikansa vanhempien viihdyttämiseen.

Ozun suurin mestariteos  Tokyo Story  valittiin maailman kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi elokuvaksi  Jeanne Dielmanin ,  Vertigon  ja  Citizen Kanen  jälkeen Sight and Sound -lehden arvovaltaisessa asiantuntijaäänestyksessä 2022.

 

Tekstitys: suomi

Blue Jean
ELKE ry

Blue Jean

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää seksiä
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Sodankylän elokuvajuhlen, Espoo Cinén ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin hitti teatteriensi-iltaan!

 

Tekstitys: suomi

Neljä pientä aikuista

Neljä pientä aikuista

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää päihteiden käyttöä
 • Sisältää seksiä

Selma Vilhusen  ohjaaman ja käsikirjoittaman uuden kotimaisen elokuvan  Neljä pientä aikuista pääosissa nähdään Tove-elokuvassa hurmannut Jussi-palkittu  Alma Pöysti  ja Guldbagge-palkittu  Eero Milonoff  sekä Jussi-palkittu  Oona Airola  ja  Pietu Wikström.

Neljä pientä aikuista   tarttuu puhuttavaan aiheeseen rakkauden monista muodoista. Elokuva kertoo Juuliasta joka saa tietää, että hänen puolisollaan Matiaksella on sivusuhde Ennin kanssa, jolloin hän päättää avata avioliittonsa muille suhteille. Neljä pientä aikuista on riipaiseva sukellus rakkauden syvään päähän.

Näytä ostoskori