Robot Dreams
Future Film

Robot Dreams

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

ROBOT DREAMS on palkitun, Suomenkin valkokankailla nähdyn, äärimmäisen tyylikkään ja kulttimainetta nauttivan Lumikki-filmatisoinnin Blancanievesin ohjanneen Pablo Bergerin ensimmäinen animaatioelokuva. Se on 80-luvun New Yorkiin sijoittuva, kaikenikäisille suunnattu tarina ystävyydestä, sen tärkeydestä ja hauraudesta.

KOIRA elää Manhattanilla ja on tympääntynyt olemaan yksin. Hän päättää rakentaa itselleen robotin seurakseen. Heidän ystävyytensä kukoistaa, ja kaksikosta tulee erottamaton. Eräänä kesäyönä KOIRAN on kuitenkin suureksi surukseen hylättävä ROBOTTI hiekkarannalle. Kohtaavatko he enää ikinä?

Sara Varonin suosittuun sarjakuvaan perustuva, karkkia niin silmille kuin korvillekin tarjoava ROBOT DREAMS sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien virallisen ohjelmiston erikoisnäytöksessä. Se palkittiin Contrechamp Grand Prix'llä Annecyn kansainvälisillä animaatioelokuvan festivaaleilla kesäkuussa.

Suomen elokuvasäätiön maahantuontituki 2024. Luova Eurooppa -ohjelman - MEDIA -tuella.

Rosalie
Cinema Mondo

Rosalie

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Ranskalainen kylä 1870 –luvulla. Järjestetty avioliitto oli ajan tapa. Hurmaava Nadia Tereszkiewicz (mm. Rikos on minun) tekee uskomattoman roolisuorituksen Rosalien pääosassa naisena, joka ei suostu mukautumaan tavanomaisiin kauneuskäsityksiin. Tuore aviomies Abel yllättyy avatessaan hääyönä morsiamensa mekkoa. Abel (Benoit Magimel, mm Tie sydämeen) pitää aluksi varovaista etäisyyttä puolisoonsa. Parin rakkaus kasvaa lopulta vastustamattomasti, läpi vastoinkäymisten. Abelin ja Rosalien krouvista tulee menestys ja kylän sosiaalisen elämän sykkivä sydän. Erilaisen ja omapäisen nuoren naisen menestyminen ei ollut helppoa siihen aikaan.

Stephanie di Giuston ohjaus perustuu historialliseen tositarinaan, joka resonoi vahvasti myös nykypäivänä.  Itsensä hyväksyminen, omanarvontunto ja luja usko omaan tekemiseen ovat elokuvan ajattoman keskeisiä teemoja.

Trap

Trap

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Warner Bros. Pictures esittää uuden elämyksen M. Night Shyamalanin maailmassa, eli elokuvan Trap , jossa on mukana nousevan poptähti Saleka Shyamalanin esityksiä.

Isä ja teinitytär menevät yhdessä popkonserttiin, jossa he huomaavat olevansa keskellä synkkää tapahtumaa.

M. Night Shyamalanin ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan Trap pääosissa nähdään Josh Hartnett, Ariel Donoghue, Saleka Shyamalan, Hayley Mills ja Allison Pill. Elokuvan ovat tuottaneet Ashwin Rajan, Marc Bienstock ja M. Night Shyamalan. Vastaava tuottaja on Steven Schneider.

Kuvauksesta vastaa Sayombhu Mukdeeprom (Call Me by Your Name). Lavastussuunnittelijana toimii Debbie de Villa (The Hating Game) . Sen on leikannut Noëmi Preiswerk, ja musiikin on säveltänyt Herd?s Stef?nsd?ttir ( Knock at the Cabin). Musiikkisuunnittelija on Susan Jacobs (Old) ja puvustaja Caroline Duncan (Old). Roolituksesta vastaa Douglas Aibel (Asteroid City).

Warner Bros. Pictures esittää A Blinding Edge -tuotannon, M. Night Shyamalanin elokuvan Trap. Elokuvaa levittää maailmanlaajuisesti Warner Bros. Pictures, Yhdysvalloissa 9.8.2024 ja kansainvälisesti 1.8.2024 alkaen.

In Restless Dreams: The Music of Paul Simon
ELKE ry

In Restless Dreams: The Music of Paul Simon

 • Ikäraja ei vielä tiedossa
Se päättyy meihin
SF Film Finland

Se päättyy meihin

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

SE PÄÄTTYY MEIHIN, ensimmäinen Colleen Hooverin valkokankaalle sovitettu romaani kertoo mukaansatempaavan tarinan Lily Bloomista (Blake Lively), naisesta, joka selviytyy traumaattisesta lapsuudesta ja aloittaa uuden elämän Bostonissa toteuttaakseen  pitkäaikaisen unelmansa oman yrityksen perustamisesta. Satunnainen tapaaminen hurmaavan neurokirurgi Ryle Kincaidin (Justin Baldoni) kanssa sytyttää vahvan kipinän heidän välillään, mutta heidän rakastuessaan syvästi Lily alkaa nähdä Rylesta puolia, jotka muistuttavat häntä hänen vanhempiensa suhteesta. Kun Lilyn ensirakkaus, Atlas Corrigan (Brandon Sklenar), yhtäkkiä palaa hänen elämäänsä, hänen suhteensa Ryleen luhistuu, ja Lily tajuaa, että hänen täytyy oppia luottamaan omaan voimaansa tehdäkseen mahdottoman päätöksen oman tulevaisuutensa puolesta.

Elokuvan on ohjannut Justin Baldoni ja tuottanut Alex Saks, Jamey Heath ja Christy Hall. Rooleissa Blake Lively, Justin Baldoni, Jenny Slate, Hasan Minhaj, Amy Morton ja Brandon Sklenar, Christy Hallin tekemästä käsikirjoituksesta, joka perustuu Colleen Hooverin kirjaan.

The Life and Deaths of Christopher Lee
ELKE ry

The Life and Deaths of Christopher Lee

 • Ikäraja ei vielä tiedossa
Alien: Romulus
The Walt Disney Company Nordic AB

Alien: Romulus

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Uusi tieteiskauhuelokuva palauttaa ilmiömäisen menestyksen saavuttaneen Alien-elokuvasarjan takaisin juurilleen: kolutessaan hylätyn avaruusaseman kolkkoja sopukoita ryhmä nuoria avaruusmatkaajia joutuu kohtaamaan koko universumin kammottavimman elämänmuodon.

Elokuvan pääosissa nähdään Cailee Spaeny (Priscilla), David Jonsson (“Agatha Christie: Neiti Pinkertonin salaisuus”, tv-sarja), Archie Renaux (“Varjo ja riipus”), Isabela Merced (“The Last of Us”), Spike Fearn (Aftersun – päivämme auringossa) ja Aileen Wu.

Ohjauksesta vastaa Fede Alvarez (Evil Dead, Don’t Breathe), jonka yhdessä työtoverinsa Rodo Sayaguesin (Don’t Breathe 2) kanssa laatima käsikirjoitus perustuu Dan O’Bannonin ja Ronald Shusettin luomiin hahmoihin. Elokuvan Alien: Romulus ovat tuottaneet Ridley Scott (Napoleon), joka ohjasi alkuperäisen elokuvan Alien - kahdeksas matkustaja ja on ohjannut ja tuottanut elokuvasarjan osat Prometheus ja Alien: Covenant, sekä Michael Pruss (Boston Strangler) ja Walter Hill (Alien - kahdeksas matkustaja). Vastaavina tuottajina toimivat Fede Alvarez, Elizabeth Cantillon (Charlien enkelit), Brent O’Connor (Bullet Train) ja Tom Moran (Unstoppable - pysäyttämätön).

Green Border
Future Film

Green Border

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Puolalaisen veteraaniohjaaja Agnieszka Hollandin mestariteos Green Border on riipaisevan humaani, ihmiset ihmisinä näkevä kuvaus pakolaisten ahdingosta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Hollandin elokuva on paitsi henkeäsalpaava draama, myös äärimmäisen tärkeä puheenvuoro sivistyksen puolesta ja käytettyjen sanojen merkityksestä aikana, jona pakolaisten ihmisyyttä häivytetään. Pahimman vaihtoehdon toteutuessa samankaltainen tilanne voidaan nähdä myös Suomen rajaseudulla, minkä vuoksi elokuva on pakollista nähtävää täkäläiseen keskusteluun osallistuville.

Green Border oli ehdolla vuoden 2023 European Film Awards -gaalassa parhaan elokuvan, ohjaajan ja käsikirjoituksen kategorioissa, ja lisäksi se voitti vuoden 2023 Venetsian elokuvajuhlilla seitsemän palkintoa, mukaan lukien tuomariston erikoispalkinnon sekä kulttuurisen moninaisuuden UNIMED-palkinnon.

Suomen elokuvasäätiön maahantuontituki 2024.

Huviretki hirttopaikalle
ELKE ry

Huviretki hirttopaikalle

Picnic at Hanging Rock

 • Sallittu kaikenikäisille

Uusintaensi-ilta 4K-restaurointina!

Kivun ja ilon työ
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Kivun ja ilon työ

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Synnytys on fyysisyydessään valtava emotionaalinen kokemus, jonka kulkuun sisältyy aina myös riski. Synnytyskokemus voi olla samanaikaisesti upea mutta rikkova kokemus, ja se vaikuttaa ihmisen koko loppuelämään. Kivun ja ilon työ -dokumenttielokuva on ainutlaatuinen kuvaus suomalaisesta synnytyskulttuurista kahden poikkeuksellisen alan ammattilaisen näkökulmasta.

Kätilö Kirsi ja synnyttäjän tukihenkilönä toimiva doula Anna-Riitta tekevät molemmat työtä parempien synnytyskäytäntöjen eteen ja synnyttäjien voimaannuttamiseksi. Elokuvassa seurataan läheltä päähenkilöiden työskentelyä niin sairaalan synnytysosastolla, kotisynnyttäjien parissa kuin doulakoulutuksessa. Kirsin ja Anna-Riitan henkilökohtaiset tarinat ja näkemykset avaavat ammattilaisten omaa suhdetta synnyttämiseen.

Omasta kokemuksestaan kätilö Kirsi tietää, miten synnytyskokemus vaikuttaa koko elämään. Hänen ensimmäisen lapsen syntymä oli traumaattinen kokemus. Toisen lapsensa synnytyksessä hänellä oli mukanaan doula ja kolmannen lapsensa hän synnytti kotona. Näiden kokemusten avulla hän löysi sisäisen voimansa ja alkoi jälleen uskoa itseensä. Kirsi työskentelee niin sairaalan synnytysosastolla kuin kotisynnytyksissäkin. Aiemmin hän ei ole kertonut kotisynnytysaktivismistaan sairaalan synnytysosastolla, mutta nyt hän on valmis paljastamaan myös tämän puolen itsestään. Ilokseen hän saa huomata, että hänen asiantuntemustaan arvostetaan molemmissa työyhteisöissä.

Anna-Riitta kouluttaa doulia perustamassaan Doula-akatemiassa, joka korostaa suostumuksen tärkeyttä synnyttäjien kanssa työskennellessä. Hän myös itse työskentelee doulana perheen kanssa, joka päättää synnyttää toisen lapsensa kotona vastoin Suomessa vallitsevia yleisiä synnytyskäytäntöjä.

Elokuva paljastaa ristiriidan erilaisten ajassamme tyypillisten näkemysten välillä:  toisaalta vallalla on syvään juurtunut käsitys auktoriteettien ja instituutioiden erehtymättömyydestä, ja toisaalta aikakautemme korostaa yksilöllisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Elokuva heijastelee myös inhimillistä kaipuutamme tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi niin synnytyksessä kuin elämässä kaikkineen. 

Elämä on juhla
Atlantic Film Oy

Elämä on juhla

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Marseilles'n auringossa hehkuvassa lämminhenkisessä romanttisessa draamassa unelmat eivät katso ikää eikä rakkaus tunne rajoja.

Rosa (Ariane Ascaride) elää vanhan Marseilles'n työläiskorttelissa ja on yhteisönsä sydän ja sielu. Hän työskentelee sairaanhoitajana ja vähintään yhtä kiireisenä hänet pitää rooli suuren ja värikkään perheen matriarkkana. Lähestyvä eläköityminen ja tuohtuminen paikalliseen politiikkaan saavat palavasieluisen Rosan turhautumaan. Kun kuvioihin astuu Henri, huomaa Rosa ettei koskaan ole liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan, olivat ne sitten aatteellisia tai henkilökohtaisia.
Talo meren rannalla -elokuvan ohjaaja Robert Guédiguian palaa auringossa hehkuvaan Marseilleen ja maalaa tutun humanistisilla sävyillä lämpimän muotokuvan naisesta, perheestä ja elämästä, joka on juhlan arvoinen. Pääosan hurmaava ranskatar Ariane Ascaride palkittiin roolistaan Venetsian elokuvajuhlien parhaana.

The Peasants - Talonpoikia
Future Film

The Peasants - Talonpoikia

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Sisältää seksiä
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Władysław Reymontin Nobel-palkittuun talonpoikaiseepokseen pohjautuva elokuva kertoo Jagnasta, nuoresta naisesta, joka haluaa kulkea omia polkujaan samaan aikaan, kun kylän rikkaimman talollisen Borynan ja tämän pojan Antekin välille syntyy riitaisa taistelu Jagnasta. Visuaalisesti hätkähdyttävän, yksittäisistä öljyvärimaalauksista koostuvan elokuvan takana ovat palkitun Loving Vincent -elokuvan tekijät, ja se on valittu Puolan Oscar-ehdokkaaksi vuodelle 2024.

 Luova Eurooppa -ohjelman - MEDIA -tuella.

Mielensäpahoittajan rakkaustarina
Nordisk Film (FI-Cinema)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina

 • Sallittu kaikenikäisille

Mielensäpahoittaja haistaa kauppareissullaan Saimin, naisen, joka tuoksuu juuri oikealta ja saa koko miehen sekaisin. Ei olisi Mielensäpahoittaja uskonut, että rinnassa voi vielä tuntua kuin ihastuneella pojanklopilla. Mielensäpahoittaja joutuu myöntämään, että viihtyy Saimin seurassa. Toisen sanat, katseet ja kosketus herättävät kauan unohduksissa olleita tuntemuksia.

Mielensäpahoittajan pojat ovat epäuskoisia ja suorastaan mustasukkaisia isästään, eivätkä tahdo luottaa Saimin vilpittömyyteen…ettei vaan olisi perinnön perässä? Perhepalavereja, väärinkäsityksiä, kuutamouintia ja unettomia öitä. 

Kyllä voi rakkauden nuoli lävistää vanhemmankin flanellipaidan.

MIELENSÄPAHOITTAJAN RAKKAUSTARINA elokuvateattereissa 6.9.2024

Beetlejuice Beetlejuice

Beetlejuice Beetlejuice

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Beetlejuice on palannut! Oscar-ehdokas, ainutlaatuisen luova visionääri Tim Burton ja Oscar-ehdokas ja elokuvatähti Michael Keaton lyöttäytyvät yhteen Beetlejuice Beetlejuicessa , kauan odotetussa jatko-osassa Burtonin palkintoja voittaneelle Beetlejuicelle.

Keaton palaa ikoniseen rooliinsa yhdessä Oscar-ehdokas Winona Ryderin ( Stranger Things , Pikku naisia ), joka esittää Lydia Deetziä ja kahdesti Emmyn voittaneen Catherine O’Haran ( Schitt’s Creek , Corpse Bride ) kanssa, joka esittää Delia Deetziä. Uusina mukana ovat Justin Theroux ( Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, The Leftovers ), Monica Bellucci ( Spectre , The Matrix -elokuvat), Arthur Conti ( House of the Dragon ) elokuvadebyytissään, sekä Emmy-ehdokas Jenna Ortega ( Wednesday , Scream VI ) Lydian tyttärenä, Astridina, ja Oscar-ehdokas Willem Dafoe ( Poor Things , Van Gogh – Ikuisuuden porteilla ).

Beetlejuice on palannut! Odottamattoman perhetragedian jälkeen kolme sukupolvea Deetzejä palaa kotiin Winter Riveriin. Beetlejuice kummittelee yhä Lydialle, jonka elämä menee ylösalaisin, kun hänen kapinallinen teinityttärensä Astrid löytää ullakolta salaperäisen pienoismallin kaupungista, ja portaali tuonpuoleiseen avautuu vahingossa. Ongelmien hautuessa molemmissa maailmoissa on vain ajan kysymys, milloin joku sanoo Beetlejuicen nimen kolmasti, ja ilkikurinen demoni palaa päästämään irti omanlaisensa sekasorron.

Burton, itse oma genrensä, ohjaa Alfred Goughin & Miles Millarin ( Wednesday ) käsikirjoituksesta. Tarina on Goughin & Millarin ja Seth Grahame-Smithin ( The LEGO® Batman Movie ) ja perustuu Michael McDowellin & Larry Wilsonin luomiin hahmoihin.  Elokuvan ovat tuottaneet Marc Toberoff, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Tommy Harper ja Burton, ja Sara Desmond, ja vastaavina tuottajina toimivat Katterli Frauenfelder, Gough, Millar, Brad Pitt, Larry Wilson, Laurence Senelick, Pete Chiappetta, Andrew Lary, Anthony Tittanegro, Grahame-Smith ja David Katzenberg.

Burtonin luovaan tiimiin kulisseissa kuuluvat elokuvaaja Haris Zambarloukos ( Meg 2: The Trench , Idän pikajunan arvoitus ); sellaiset usein mukana olleet yhteistyökumppanit kuin päälavastaja Mark Scruton ( Wednesday ), leikkaaja Jay Prychidny ( Wednesday ), Oscar-voittaja, puvustaja Colleen Atwood ( Alice in Wonderland , Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi , Sleepy Hollow – päätön ratsumies ), olentojen luonnin ja erityismaskeeraamisen Oscar-voittaja, efektimestari Neal Scanlan ( Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi, Jali ja suklaatehdas) ja Oscar-ehdokas, säveltäjä Danny Elfman ( Big Fish , Painajainen ennen joulua, Batman ); ja Oscar-voittaja, hius- ja maskeeraussuunnittelija Christine Blundell ( Topsy-Turvy – mullin mallin ).

Warner Bros. Pictures -tuotanto Beetlejuice Beetlejuice saapuu vain elokuvateattereihin ja IMAX-saleihin 6. syyskuuta 2024 Yhdysvalloissa, ja aloittaa kansainvälisesti 4. syyskuuta 2024. Sen levittää maailmanlaajuisesti Warner Bros. Pictures.

Wolfs
SF Film Finland

Wolfs

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Supertähdet George Clooney ja Brad Pitt lyöttäytyvät yhteen toimintakomediassa Wolfs. Clooney näyttelee ammattifiksaajaa, joka on palkattu peittelemään korkean profiilin rikoksen jälkiä. Mutta kun paikalle ilmaantuu toinen fiksaaja (Pitt), joutuvat nämä kaksi ”yksinäistä sutta” työskentelemään yhdessä ja heidän iltansa riistäytyy käsistä tavalla, jota kumpikaan ei osannut odottaa.

Lee

Lee

 • Ikäraja ei vielä tiedossa
Kurkien äiti
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Kurkien äiti

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

”Eikös ole kumma tarina?”

Suomalainen Ellen Vuosalo on asunut Iranissa vuosikymmeniä, ja saanut paikallisilta nimen Kurkien äiti. Mutta kuka Ellen on, ja mikä on saanut hänet asumaan Iranissa yli 55-vuotta?

Iiris Härmän elokuva sukeltaa tämän uskomattoman naisen ainutlaatuiseen elämään. Se on tarina luonnosta, ihmisyydestä, ja naisen roolista niin länsimaissa kuin iranilaisen kulttuurin keskellä Ellen syntyi Kanadassa 30-luvulla suomalaisille siirtolaisille. Hän opiskeli eläintieteitä Kaliforniassa, missä tapasi tulevan miehensä. Matka jatkui Iraniin, mihin hän rakensi elämänsä. Saatuaan hirsitalonsa valmiiksi vuonna 1979 Iranissa alkoi vallankumous. Tämäkään ei lannistanut Elleniä, vaan hän onnistuu luomaan uran Iranin yliopistossa ja voittamaan paikallisten luottamuksen sekä vakiinnuttamaan asemansa yksin asuvana naisena islamilaisessa valtiossa.

Vaikka vuosien varrelle on mahtunut vastoinkäymisiä, tragedioita ja lohduttomiakin hetkiä, Ellen on onnistunut tekemään elämästään omannäköisensä seikkailun. Hän saa meidät pohtimaan elämän tarkoitusta, oman paikan löytämistä tässä maailmassa sekä kaikkia niitä valintoja, mistä elämämme muodostuu. Ellenin tarina ei unohdu ja hänen pysäyttämätön asenteensa toimii inspiraation lähteenä meille kaikille. 

Perhoset
SF Film Finland

Perhoset

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa

Perhoset on Anna Brotkinin ( Aikuiset -sarja) käsikirjoittama moderni ja äkkiväärä komedia ylisuorittavasta milleniaalityttärestä Siiristä ( Aksa Korttila ) ja tämän yltiöoptimistisesta isästä Petristä ( Jani Volanen ).

Aikuisuutta etsivä tytär ja sitä viimeiseen asti välttelevä isä kohtaavat toisensa pitkästä aikaa kesäyössä Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Kotikaupunkiinsa palannut Siiri ei ole enää isän pieni perhonen, vaan uranainen. Hän työskentelee äkkipikaisen elinkeinoministerin ( Leea Klemola ) erityisavustajana yhdessä kaikessa onnistuvan avustajakollegansa ( Alex Anton ) kanssa. Isä, takavuosien tangoprinssi, etsii edelleen elämänsä kiinnekohtia. Molemmilla menee lujaa, mutta eri tavoin – ja vääjäämättä päin seinää. Yhdessä kesäviikonlopussa hommat lähtevät lapasesta. Lopulta kulissit kaatuvat tangon soidessa keskiyön auringossa.

Viikonlopun kujanjuoksussa karaokesta aurinkopaneelipuiston kautta broileritehtaalle kohdataan lisäksi herkkähipiäinen liittymämyyjä ( Miro Lopperi ), itsevaltainen autokauppias ( Hannu-Pekka Björkman ), hurmaavan ujo terveyskeskuslääkäri ( Samuli Niittymäki ) ja elämän tähtihetkiä metsästävä tangopariskunta ( Jarkko Pajunen ja Katja Küttner ).

Jenni Toivoniemen ( Seurapeli ) ohjaama Perhoset nähdään elokuvateattereissa kautta maan perjantaina 27. syyskuuta.

Joker: Folie á Deux

Joker: Folie á Deux

Joker: Folie à Deux

 • Ikäraja ei vielä tiedossa
Pepe
Cinemanse

Pepe

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Rööperiin, Saat miehen kyyneliin, Elämältä kaiken sain. Pepe Willberg on kulkenut polveilevan tien tähän päivään, suomalaisten sydämiin ja epätodennäköiseen tähteyteen. Miltä se kaikki on tuntunut miehestä, joka alussa lauloi vain sillä ehdolla, että salista sammutettiin valot?

Severi Koivusalon käsikirjoittama ja ohjaama musiikillinen dokumenttielokuva PEPE kertoo ainutlaatuisen äänen omaavasta, mutta suosionsa kanssa tasapainoilevasta lahjakkaasta muusikosta, jonka ikoniset kappaleet ovat soineet kotimaisen elämänmenon taustalla jo seitsemällä eri vuosikymmenellä. Elokuva on kuin salainen kartta Suomen pop-musiikin historiaan sekä nostalginen rakkauslaulu suurten ikäluokkien käynnistämälle nuorisokulttuurille. Mukana matkalla myös mm. Danny, Jorma Uotinen, Vicky Rosti, Matti Mikkola ja Mirja Pyykkö sekä legendaariset kokoonpanot kuten The Islanders, Jormas, Paradise, Mestarit ja Saimaa.

Tästä et selviä kuivin silmin.

Tatami

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää seksiä
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Tatami on elokuva vapaudesta ja toivosta. Elokuvan päärooleissa häikäisevät Arienne Mandi ja Cannes-palkittu Zar Amir Ebrahimi (Holy Spider). Draaman ja poliittisen jännärin rajapinnassa kulkeva Tatami sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla 2023. 

Synopsis
Iranilainen judoka Leila (Arienne Mandi) ja hänen valmentajansa Maryam (Zar Amir Ebrahimi) osallistuvat judon maailmanmestaruuskisoihin tavoitteenaan tuoda kotiin Iranin ensimmäinen kultamitali. Kesken maailmanmestaruuskisojen Leilaa painostetaan keskeyttämään kisat, tai hänet leimataan maanpetturiksi. Oman ja perheensä vapauden uhalla Leila joutuu mahdottoman valinnan eteen; nöyrtymään ja keskeyttämään kisat, kuten hänen valmentajansa käskee, tai ottelemaan kultamitalin eteen. 

 

 

Parvet
B/PLAN

Parvet

Parvet

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Menestyvä afrosuomalainen jalkapalloilija Valeria valitaan joukkueen uudeksi kapteeniksi. Uusi asema luo paineita ja epämukavia tunteita, kun hän etsii omaa totuuttaan muiden odotusten ristipaineessa. Ei-binääri duunari Aurora haluaisi löytää oman paikkansa ja tulla kohdatuksi, mutta kokee itsensä näkymättömäksi.

Rakkautta etsivä Nora kokee, että hänet nähdään vain hänen tumman ihonsa ja kiharan tukkansa kautta. Rasistiset kommentit kaikuvat läheisiin ihmissuhteisiin ja saavat Noran epäilemään uuden ihastuksensa tarkoitusperiä. Valkoisissa tiloissa kasvanut Selma jää harjoituksissa kuoronsa kanssa lukkojen taakse maanalaisiin tunneleihin. Selma joutuu etsimään omaa tietään ulos ja kohtaa pimeydessä oman painajaisensa suomalaisuuden muotista.

Nuori aktivisti Piera Niillas haaveilee sorrosta vapaasta yhteiskunnasta. Yhdessä oman saamelaisyhteisönsä kanssa hän osallistuu omia oikeuksiaan koskettavaan poliittiseen keskusteluun. Hiljainen mies on mietteliäs kulkiessaan kaupungin kaduilla. Hän näkee viitteitä monien muiden kokemuksista.

Fiktiivinen Parvet-elokuva pohjautuu tosielämän tilanteisiin ja tekee tilaa tarinoille, joita ei kuulla. Miten eri taustoista olevat ihmiset kokevat olevansa osa yhteiskuntaa tai sen ulkopuolella.

Episodielokuva katsoo rehellisesti rakenteista, joiden osa olemme. Suomen uuden aallon elokuvantekijä Hannaleena Haurun ja Jussi-ehdokas Katja Gauriloffin ohjaama elokuva on toteutettu yhteisöllisin menetelmin. Päänäyttelijät kehittivät omaa hahmoaan läpi elokuvan tuotannon, ja osa hahmoista perustuu omakohtaisiin kokemuksiin. Se on luotu ainutlaatuisesti 70-henkisellä työryhmällä, joka valittiin avoimilla hakemuksilla ja joka pääsi vaikuttamaan elokuvan sisältöön ja tuotantotapoihin. Tavoitteena on ollut kehittää dramaturgisia työkaluja, jotka edesauttaisivat vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä Suomessa. 

Vares X
Nordisk Film (FI-Cinema)

Vares X

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Solar Filmsin tuottama, Tuukka Temosen ohjaama Vares X -elokuva tuo legendaarisen yksityisetsivä Jussi Vareksen valkokankaille. Vares saa kiperän puhelun pelastusta tarvitsevalta ystävältään Kyypakkaukselta. Samalla kun Vares pelastaa ystäväänsä, yksityisetsivän uusioperheen tytär joutuu kidnappauksen uhriksi. Vares joutuu pelaamaan kovemmilla panoksilla kuin koskaan aiemmin. Tapahtumat alkavat linkittyä mystisen seksikultin iltamiin ja alamaailman välienselvittelyyn. Kenet Jussi Vares lopulta voi pelastaa?

Elokuvan pääroolissa yksityisetsivä Jussi Vareksena on Leo Sjöman, Jasper Pääkkönen nähdään tuttuun tapaan Kyypakkauksena. Muissa rooleissa mm. Sara Soulié, Ilona Chevakova, Kalle Lamberg, Mikko Kouki, Satu Silvo, Olga Temonen, Jenni Kokander, Pelle Heikkilä, Aku Sipola, Kreeta Salminen ja Tom Petäjä.

Vares X -elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksen ovat kirjoittaneet Satu Rasila ja Akseli Kouki, ja se perustuu löyhästi Reijo Mäen dekkariin Kolmijalkainen mies.

Annelin aika
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Annelin aika

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Dokumenttielokuva rohkeasta naisesta, jolle nuorena lyöty seksisymbolin leima oli elämänmittainen kirous – ja lahja. Naisesta, joka murtautui annetusta muotista ja raivasi oman tiensä, ympäristön mielipiteistä piittaamatta.

Ohjaaja Saara Cantell: ”Anneli Saulin elämässä yllätykset ja hätkähdyttävät käänteet seurasivat toisiaan niin, ettei kukaan uskoisi sitä, jos siitä tekisi näytelmäelokuvan.” Hän teki ystävästään kiehtovan dokumenttielokuvan. Elokuva avaa ainutlaatuisia hetkiä Annelin Saulin muistoihin keskustelujen ja lumoavien elokuvien kautta. Naiset puhuivat työstä, elämästä, ja tietenkin miehistä.

Suomi-elokuvan kulta-ajan nostalgia, Saksan elokuvat, ajankuva sekä keskustelut ystävien kesken punoutuvat yhdeksi kertomukseksi: siinä köyhistä oloista lähtevä nuori tyttö valloittaa valkokankaan, mutta hinta on kova. Tähteys tarkoittaa myös yksinäisyyttä. Toisaalta se mahdollistaa lähdön Saksaan, kun Suomen studioelokuvat hiipuvat. Saksan seurapiireistä paluu Suomeen on ankara: töitä ei entiselle tähdelle löydy, vaan pienen lapsen äidin on suunnattava rakennustöihin Ruotsiin.

1950- ja 1960-luvun totuudet ”naisen paikasta” tuntuvat tänä päivänä koomisilta tai raivostuttavilta. Ja välillä valitettavan tutuilta. Eikä elokuvamaailma ollut turvallinen paikka edes tähtinäyttelijättärelle. Annelin Saulin elämässä oli kaikki ainekset tragediaan, mutta hän ei koskaan suostunut uhrin rooliin. Annelin tarina on samaan aikaan samastuttava ja hämmästyttävä.

Koskettava ja inspiroiva.

Crossing
Cinema Mondo

Crossing

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Georgialainen rantakylä. Opettajana uransa tehnyt Lia haluaa löytää kadonneen sisarentyttärensä Teklan. Rähjäinen naapurinpoika Achi väittää tietävänsä Teklan uuden osoitteen Istanbulissa. Kaksikko ylittää rajan ja seilaa Bosporin salmen yli ajattomaan ja uskomattomaan Istanbuliin, missä totuudella on monet kasvot. Jostain löytyy apua aina kun tilanne tuntuu toivottomalta. Trans-oikeuksien puolesta kampanjoiva Evrim näyttää tuntevan kaikki, ja kaikki avaavat hänelle ovensa. CROSSING on oodi ihmisarvolle ja Istanbulin moninaisuudelle.

And Then We Danced -ohjaaja Levan Akin on kirjoittanut ja ohjannut paikan tuntua sykkivän tarinan, jossa syrjäisten kujien musiikki kuljettaa kaksikkoa yhä uusiin yhteisöihin. Tekla halusi ehkä kadota, mutta hän tuntuu olevan koko ajan yhä lähempänä.

Levoton tuhkimo
Nordisk Film (FI-Cinema)

Levoton tuhkimo

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Yhden kaikkien aikojen suurimman suomalaisen yhtyeen, ennennäkemätöntä teinihysteriaa synnyttäneen Dingon tarina ikuistetaan elokuvaksi. Levoton Tuhkimo saa ensi-iltansa vuonna 2024.

Elokuva keskittyy yhtyeen räjähdysmäiseen läpimurtoon, suosion vuosiin, mutta myös äkilliseen tuhoon bändin laulajan, keulakuva Nipa Neumannin silmin. Tarinassa avataan Neumannin henkilökohtaista elämää Dingomanian keskellä.

Beatles-ilmiön luonut Dingo teki lukuisia jättihittejä kuten elokuvan nimeksikin nostetun Levoton Tuhkimo sekä Sinä ja minä, Nahkatakkinen tyttö ja Autiotalo. Lisäksi yhtye keikkaili ympäri Suomea loppuunmyydyillä areenoilla ja keikkapaikoilla. Viisikko ehti nauttia suosiostaan vain muutaman vuoden ennen kuin se hajosi, mutta jätti ikuisen jäljen suomalaiseen populäärikulttuuriin.

Ei koskaan yksin
Nordisk Film (FI-Cinema)

Ei koskaan yksin

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Ei koskaan yksin kertoo toisen maailmansodan aatosta, jolloin Euroopassa eletään pimeää aikaa ja Suomi ottaa vastaan pakolaisia Saksasta ja Itävallasta. Pakolaisten auttamisen keskiössä on suomalainen liikemies ja hyväntekijä Abraham Stiller. Hän tekee kaikkensa auttaakseen Suomeen tulleita juutalaispakolaisia, jotka luovutetaan Suomesta keskitysleirille Auschwitziin. Elokuva kertoo heidän tarinansa.

Näytä ostoskori