Seuraava näytös

OHJAAJA
David Cronenberg

KESTO
115 min

VALMISTUMISVUOSI
Kanada/UK/Japani 1991

KIELI
englanti/arabia

TEKSTITYS
suomi

ENSI-ILTA
16.10.1992

FORMAATTI
35mm

IMDB.COM

PEK erikoisnäytökset

Alaston lounas

Naked Lunch

  • Kielletty alle 16 vuotiailta

"Alaston lounas on jäätynyt hetki, jona jokainen näkee, mitä jokaisen haarukan päässä on", kirjoitti William S. Burroughs. Hänen teoksensa Alaston lounas on narkomaanin helvetin vimmainen kuvaus mutta myös kertomus riippuvuudesta, joka ulottuu heroiinista seksiin, valtaan ja kieleen.

Kieli on Burroughsille virus ulkoavaruudesta, vieraiden voimien kontrolliväline, ja pyrkiessään siitä eroon kirjailija on hylännyt romaanin muodon, juonen, henkilöt ja rationaalisen ajattelun.

Ohjaaja David Cronenberg on monessa mielessä Burroughsin hengenheimolainen. Cronenbergin elokuvien seksuaaliset virukset, parasiitit ja mutaatiot sekä manipulaation ja kontrollin teemat ovat paljossa velkaa Burroughsille. Jos filmauskelvottomana pidetyn romaanin filmatisointi ylipäätään oli mahdollista, se oli Cronenbergin hommia.

Mutta ohjaaja teki väistöliikkeen. Alaston lounas ei ole kirjan filmatisointi vaan Cronenbergin tulkinta siitä, miten kirja syntyi. Ja vaikka elokuvassa liikutaan sulavasti kirjailijan hallusinaatioissa, siinä on varsin selkä, jopa looginen juoni. Lisäksi se on hämmästyttävän tyylikäs ollakseen nistin painajainen. Cronenbergin Alaston lounas ei tuhoa rationaalista ajattelua, päinvastoin: se yrittää luoda järjestystä kaaokseen ja selittää sitä.

Näytösajat

Näytä ostoskori