Kansallinen AV-instituutti

KANSALLINEN AUDIOVISUAALINEN INSTITUUTTI
TAMPERE SYKSY 2017


Pääsyliput 5€
Esitysaika: Maanantaisin klo 18.45
Lipunmyynti alkaa esityspäivänä klo 16.00. Huom! KAVI-sarjaan ei voi ostaa lippuja netin kautta, lippujen myynti ainoastaan kassalta.
Oikeus ohjelmamuutoksiin pidätetään.
Elokuvakopiot: KAVI 35 mm

Mafiaveljet
KAVI erikoissarja

Mafiaveljet

Goodfellas

 • Sallittu kaikenikäisille

Scorsesen elokuva perustuu Nicholas Pileggin mainioon kirjaan oikeasta mafiahemmosta Henry Hillistä ja hänen gansterielämästään. Kohtuullisen hyvän elokuvankin Scorsese on saanut aikaiseksi ja asiaa auttaa erinomaiset näytttelijät.

 

Lohikäärmeen vuosi
KAVI erikoissarja

Lohikäärmeen vuosi

Year Of The Dragon

 • Sallittu kaikenikäisille

Viime vuonna kuolleen Ciminon elokuvaura oli pitkä ja pomppuinen. Kauriinmetsästäjä (1978) on hänen elokuvistaan tunnetuin ja menestynein sekä Oscar-voittaja, Portti ikuisuuteen (1980) taasen vei ohjaajan
uran alamäkeen, kun sen kustannukset karkasivat käsistä ja lipputuotot jäivät todella laihoiksi. Hän sai kuitenkin vielä uusia mahdollisuuksia ja Lohikäärmeen vuosi on tyylilajissaan aivan kelpo teos.

New Yorkin Chinatowniin sijoittuvassa rikoselokuvassa Chinatownin "kummisetä" on murhattu ja sotkuista tapausta selvittävä poliisietsivä (Rourke) törmää vaiteliaisuuden muuriin ja kulttuurien välisiin eroihin.

Butch ja Kid - Auringonlaskun ratsastajat
KAVI erikoissarja

Butch ja Kid - Auringonlaskun ratsastajat

Butch Cassidy and the Sundance Kid

 • Sallittu kaikenikäisille

Elokuva kertoo kahden huiman lainsuojattoman tarinan ajankohdassa jolloin Villi länsi oli katoamassa. Miehet osaavat ryöstää junia, mutta lain toisella puolella sitä ei katsota hyvällä. Heidän peräänsä laitetaan riittävät määrä poliiseja, joten he pakenevat Etelä-Amerikkaan. Sieltäkin heidät löydetään ja valmistaudutaan lopulliseen välienselvittelyyn. Viimeinen kuva kuuluu elokuvahistorian klassikoihin, jota muutkin ovat sitten käyttäneet.

Aguirre - Jumalan viha
KAVI erikoissarja

Aguirre - Jumalan viha

Aguirre, der Zorn Gottes

 • Sallittu kaikenikäisille

Aguirre, hämmästyttävä kuvaus unelmien syöksykierteestä vihamielisen fyysisen maailman keskellä tiivistää yhteen elokuvaan kaikki ne Werner Herzogin tyypilliset ja hallitsevat piirteet: hulluus ja pakkomielteet, kuoleman kaltaisen elämän ja elämän kaltaisen kuoleman toisiaan lähestyvät voimat, vapauden ja vapautumisen unelmien osoittautuminen jatkuvasti kaikkoavaksi haaveeksi. Aguirren mykistävä loppukohtaus, jossa mielipuoli conquistador Don Lope de Aguirre seisoo yksin ruumiiden ympäröimänä apinoiden valtaamalla lautalla keskellä Amazonia vannoen valloittavansa koko latinalaisen Amerikan mantereen, on visuaalisessa tehossaan häkellyttävä. Pelkästään tähän kuvaan tiivistyy koko Herzogin edustama ihmisen ja luonnon välisen yhteentörmäyksen idea. -Markku Tuuli/Pertti Avola

Funny Games
KAVI erikoissarja

Funny Games

Funny Games

 • Sallittu kaikenikäisille

Varakas perhe; isä,äiti, heidän poikansa ja koiransa saapuvat kesätalollensa järven rannalle. Naapuri esittelee heille kaksi wieniläistä nuorukaista, joista toinen esitellään naapurin pojan kaveriksi. Tähän asti kaikki hyvin. Pojat ovat kovin kohteliata, mutta sitten toiselta alkaa rikkoutua "vahingossa" kananmunia ja puhelinkin särkyy ihan huono-onnisesti. Tämä on tosin vain alkua. Haneken teokset ovet pelottavia visioita maailmasta, joka näennäisesti on paikallaan, mutta jonka peilikuva on pahasti vinksallaan.

400 Kepposta
KAVI erikoissarja

400 Kepposta

Les quatre cents coups

 • Sallittu kaikenikäisille

Truffautin 400 kepposta on ensisijaisesti kunnianosoitus Jean Vigolle ja hänen elokuvalleen Nolla käytöksessä. Toiseksi: se on Ranskalaisen uuden aallon perusteoksia. Kolmanneksi: se seurailee tarinaltaaan ohjaajansa nuoruutta. Neljänneksi: se on pääosan esittäjänsä Jean-Pierre Léaudin ensimmäinen rooli, mutta ei ollenkaan viimeinen. Viidenneksi: elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon 1959.

Phantasm - Yön kauhut
KAVI erikoissarja

Phantasm - Yön kauhut

Phantasm

 • Sallittu kaikenikäisille

Mike on 13-vuotias poika, jonka vanhemmat ovat kuolleet. Hän asuu veljensä Jodyn kanssa. Jodyn kaveri Tommy tapetaan, mutta tapaus lavastetaan itsemurhaksi, eikä kukaan epäile mitään. Jody kieltää Mikeä tulemasta Tommyn hautajaisiin, mutta utelias poika päättää seurata tapahtumia vähän kauempaa kiikareiden avustuksella. Kun seremonia on ohi, jää Mike vielä paikalle todistamaan kuinka huippupitkä haudankaivaja, The Tall Man, nostaa Tommyn erittäin painavan arkun yksin autoonsa ja huristaa pois. Jotain hyvin omituista on meneillään hautuumaalla ja yhdessä ystävänsä Reggien kanssa Mike ja Jody käyvät taistoon The Tall Mania vastaan.

Skandaalihäät
KAVI erikoissarja

Skandaalihäät

The Philadelphia Story

 • Sallittu kaikenikäisille

George Cukorin elokuvat osoittavat kuinka helppoa ja vaivatonta elokuvan tekeminen on kun sen osaa.
Skandaalihäät on romanttisen komedian ja screwball-komedian timantti. Sekä käsikirjoittaja Stewart että näyttelijä Stewart saivat molemmat Oscar-palkinnon, eikä olisi ollut vääryys, että Katherine Hepburn olisi sen myös saanut. Mukana on myös Gary Grant, joka esittää upporikkaan naisen (Hepburn) ex-miestä. Hepburn on menossa uudestaan naimisiin ja tilanne mutkistuu, kun vielä reportteri (Stewart) laittaa lusikkansa soppaan.

Varastettu kuolema
PEK erikoisnäytökset

Varastettu kuolema

Varastettu kuolema

 • Sallittu kaikenikäisille

Nyrki Tapiovaaran ohjaama jännityselokuva Varastettu kuolema (1938) pohjautuu kirjailija Runar Schildtin novelliin. Vuoden 1904 Helsinkiin sijoittuvassa filmatisoinnissa nuoret aktivistit hankkivat aseita edistääkseen Suomen irtautumista Venäjästä. He saavat korvaamattoman apurin hämäräperäisen liikemiehen Jonni Claessonin (Santeri Karilo) ystävättärestä Manjasta (Tuulikki Paananen), jonka rohkeus ihastuttaa aktivistiryhmän johtohahmoa Robert Hedmania (Ilmari Mänty).

Villi sydän
KAVI erikoissarja

Villi sydän

Wild At Heart

 • Sallittu kaikenikäisille

Villissä sydämessä David Lynch tunkeutuu syvälle amerikkalaisen pop-kulttuurin myyttisiin ikoneihin ja kliseisiin. Lynch heittää alkemistin pataansa satujen, saippuaoopperoiden, Elvis- ja Marilyn-myyttien, melodraaman, road movien ja rock-kapinallisuuden aineksia. Keitoksesta syntyy hysteerisen ylikiihottunut tutkielma tuttujen lainausten ja merkitysten taakse kätketystä pahasta, julmasta ja likaisesta maailmasta – jossa kuitenkin loppujen lopuksi hyvä voittaa pahan, rakkaus vihan kuten saduissa aina.

Yö
KAVI erikoissarja

La notte

 • Sallittu kaikenikäisille

Kukaan ei osaa paremmin kuin Antonioni kuvata tasapainottoman kulttuurin hämmentämien ihmisten armotonta tyhjyyttä, ihmisen traagista kohtaloa ja hänen toivotonta onnenetsintäänsä. Mutta tunteiden epävakaisuus tappaa ennen, ja Antonioni kuvaa miltei aina rakkauden kuolinkamppailua tässä mielivaltaisessa maailmassa, jossa elämme. "Minusta tuntuu, että rakkaus rajoittaa ihmistä. Siinä on jotain pettävää; se saa aikaan tyhjiön ympärillämme", sanoo Lidia Yössä ja Valentina lisää: "Joka kerta kun olen yrittänyt kommunikoida jonkun kanssa, rakkaus on haihtunut." Miksi rakkaus katoaa?

Paljon ei Yössä tapahdu. Giovannin ja nymfomaanin suhde katkeaa nopeasti, Lidia hylkää Roberton, Giovanni hipaisee nopeasti Valentinan huulia niin kuin joskus ennen ehkä, ja Tommaso Lidian huulia. Siinä kaikki.

Tanssii susien kanssa
KAVI erikoissarja

Tanssii susien kanssa

Dances With Wolves

 • Sallittu kaikenikäisille

"Elämän outous on mittaamatonta. Yrittäessäni aiheuttaa oman kuolemani minut kohotettiin eläväksi sankariksi".
Vuosi 1864, ja luutnantti John J. Dunbar (Kevin Costner), on haavoittunut sisällissodan taistelukentällä. Lääkärit aikovat amputoida hänen jalkansa. Dunbar tietää, ettei hän voi elää, ellei hänellä ole molempia jalkojaan, ja hän yrittää itsemurhaa hyökkäämällä Etelävaltioiden joukkoja vastaan. Selvittyään tästä Dunbar haluaa "nähdä rajaseudun ennen kuin se katoaa", ja henkisesti tasapainoton majuri Fambrough (Maury Chaykin) antaa hänelle liittovaltion kaukaisimman aseman: Fort Sedgewickin.

Asema on autio ja paikat sekaisin. Dunbar asettuu sinne kaikesta huolimatta. Avara maa miellyttää Dunbaria, mutta intiaanien väkivalta huolestuttaa häntä. Hyökkäystä ei kuitenkaan kuulu. Vain yksittäinen soturi, läheisen siouxheimon poppamies Potkiva Lintu (Graham Greene) marssii huolettomasti linnakkeessa poikkeamaan. Siouxien ja Dunbarin välille kehittyy luottamus. Dunbar alkaa arvostaa intiaanien tapaa elää yhteydessä maahan, ja hän tajuaa, että hänen ennakkoluulonsa ovat olleet vääriä. Dunbar huomaa, etteivät intiaanit ole varkaita eivätkä raakalaisia vaan yleviä ja älykkäitä ihmisiä, jotka ovat asuneet maassa kauan. Dunbarista tulee siouxien uskottu. Dunbar alkaa ymmärtää, että vaara uhkaakin valkoisten taholta.