Elokuvakerho Monroe

Elokuvakerho Monroen näytökset jatkuvat

Vuodesta 1968 Elokuvakerho Monroe on kerännyt siipiensä alle elokuvista innostuneita ihmisiä. Jos haluat vaikuttaa tamperelaiseen elokuvatarjontaan, tai ehkäpä vain löytää keskusteluseuraa elokuviin ja kulttuuriin liittyen, on Elokuvakerho Monroe sinua varten. Ulospäin toimintamme kajastaa elokuvanäytösten ja tapahtumien muodossa. Iso osa toimintaamme keskittyy Elokuvateatteri Niagaran ympärille, sillä lähes poikkeuksetta järjestämme elokuvanäytöksemme Niagarassa yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) kanssa. 

Näytösten järjestäminen on toimintamme keskiössä. Kaikkien suomalaisten elokuvakerhojen harmiksi näytöstoiminnan järjestäminen on muuttunut alati hankalammaksi vuosi vuodelta: elokuvien vuokrat ja tekijänoikeudet eivät ole ilmaisia, ja läheskään aina haluttua elokuvaa ei ole saatavilla. Kaikesta tästä huolimatta olemme kyenneet tuomaan kankaille tasokkaita elokuvia vuodesta toiseen. Suomessa elokuvia voi ”vuokrata” elokuvateatterikäyttöön niin maahantuojilta kuin Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista eli Kavista. Kavi on museo, jonne on säilötty lähes kaikki elokuvat, joita Suomessa on valkokankaalle tuotu viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana. Koska laitos on museo, ei sieltä aina haluttua elokuvaa heru, vaikka sellainen katalogista löytyisikin.

Elokuvien etsiminen ja tuominen kankaalle on monimuotoista ja joskus monimutkaista puuhaa. Kukin näytöksistämme on saanut alkunsa yksittäisen jäsenen ajatuksen siemenestä, josta yhdessä olemme muokanneet jotain laadukasta, jotain erityistä – elokuvatapahtuman. Me monroelaiset olemme aina ja alati avoimia kohtaamaan uusia ideoita, ja ennen kaikkea, ihmisiä.

Syntyneet tappajiksi
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Syntyneet tappajiksi

Natural Born Killers

  • Sallittu kaikenikäisille

Elokuvakerho Monroe alustaa klo 20 alkaen elokuvanäytöstä edeltävän keskustelutilaisuuden , jossa käsitellään Syntyneet tappajiksi -elokuvaa mediasatiirina. Paikalla on puhumassa mediakasvatuksen yliopistonrehtori Reijo Kupiainen. Millä tavoin Oliver Stonen elokuva esittää yhdysvaltalaista true crime-ilmiötä? Millä tavoin Stonen mediakritiikki puree vielä tänäkin päivänä? Keskustelutilaisuus on kaikille avoin.

Elokuvan esitysformaatti KAVI:n 35mm filmikopio.


Mistä aloittaa? Natural Born Killers on aidosti vaarallinen elokuva: Se tuotti liudan copycat-rikoksia ja toimi inspiraationa samannimiselle rikollisjengille. Taiteellisella tasolla NBK on kahden näkemyksellisen elokuvantekijän yhteentörmäys, kinemaattinen runsaudensarvi ja häikäilemätön provokaatio. Kirjoittajalupaus Quentin Tarantinon kässäri sarjamurhaajiksi ryhtyvästä lemmenparista päätyi Oliver Stonen hyppysiin 90-luvun alussa. Uransa huippukautta elänyt ohjaaja muokkasi tarinasta huiman mediasatiirin, jonka veroista ei ole nähty ennen eikä jälkeen.

Woody Harrelson ja Juliette Lewis esittävät Mickey ja Mallory Knoxia, joiden veriteot herättävät yhtä lailla kauhua ja ihastusta. Kaksikon jäljillä läähättää sensaatiotoimittaja Wayne Gale (Robert Downey Jr.), lain kovaa kouraa edustavat Tommy Lee Jones ja Tom Sizemore, jotka ovat tahollaan aivan yhtä kieroutuneita ja sadistisia kuin kauhua kylvävä murhapari. Stonen nihilistisessä visiossa Amerikka on parantumattomasti sairas: Mielipuolisia tappajia juhlitaan sankareina, eikä esivaltaan voi luottaa. Kuka lopulta on syytön? NBK ei tarjoile helppoja vastauksia.

Natural Born Killersin väkivalta on yhtä aikaa sekä tyyliteltyä, että tylyä. Robert Richardsonin mestarillinen kuvaus estetisoi tapahtumat unenomaiseksi painajaiseksi, jota Trent Reznorin musiikki ja Stonen tyypillisen maaninen leikkaus korostavat. Ilmestyessään kohua nostattanut teos on edelleen ajankohtainen. Kaapelitelevision, kirjojen ja sensaatiolehtien rinnalle rikoksilla ovat nousseet mässäilemään sosiaalinen media, podcastit ja striimauspalvelujen loputtomat true crime -dokumentit. Mickeyn ja Malloryn rikokset ovat onneksi fiktiota, mutta maailma, jossa inhimillinen kärsimys kaupallistetaan sisällöksi verenjanoisille massoille ei sitä ole.

Katso, jos uskallat.

- Soni Lukkarinen / Elokuvakerho Monroe

Näytä ostoskori