Elokuvakerho Monroe

Elokuvakerho Monroen näytökset jatkuvat kevätkaudella 2022

Vuodesta 1968 Elokuvakerho Monroe on kerännyt siipiensä alle elokuvista innostuneita ihmisiä. Jos haluat vaikuttaa tamperelaiseen elokuvatarjontaan, tai ehkäpä vain löytää keskusteluseuraa elokuviin ja kulttuuriin liittyen, on Elokuvakerho Monroe sinua varten. Ulospäin toimintamme kajastaa elokuvanäytösten ja tapahtumien muodossa. Iso osa toimintaamme keskittyy Elokuvateatteri Niagaran ympärille, sillä lähes poikkeuksetta järjestämme elokuvanäytöksemme Niagarassa yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) kanssa. 

Näytösten järjestäminen on toimintamme keskiössä. Kaikkien suomalaisten elokuvakerhojen harmiksi näytöstoiminnan järjestäminen on muuttunut alati hankalammaksi vuosi vuodelta: elokuvien vuokrat ja tekijänoikeudet eivät ole ilmaisia, ja läheskään aina haluttua elokuvaa ei ole saatavilla. Kaikesta tästä huolimatta olemme kyenneet tuomaan kankaille tasokkaita elokuvia vuodesta toiseen. Suomessa elokuvia voi ”vuokrata” elokuvateatterikäyttöön niin maahantuojilta kuin Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista eli Kavista. Kavi on museo, jonne on säilötty lähes kaikki elokuvat, joita Suomessa on valkokankaalle tuotu viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana. Koska laitos on museo, ei sieltä aina haluttua elokuvaa heru, vaikka sellainen katalogista löytyisikin.

Elokuvien etsiminen ja tuominen kankaalle on monimuotoista ja joskus monimutkaista puuhaa. Kukin näytöksistämme on saanut alkunsa yksittäisen jäsenen ajatuksen siemenestä, josta yhdessä olemme muokanneet jotain laadukasta, jotain erityistä – elokuvatapahtuman. Me monroelaiset olemme aina ja alati avoimia kohtaamaan uusia ideoita, ja ennen kaikkea, ihmisiä.

Codex Ekström: Saara Ekströmin lyhytelokuvia

Codex Ekström: Saara Ekströmin lyhytelokuvia

  • Sallittu kaikenikäisille

Codex Ekström: Saara Ekströmin lyhytelokuvia esittelee elokuvayleisöllekin suomalaista kokeellista elokuvaa kärkipäästä. Video- ja elokuvataiteen rajamaastossa työskentelevä Saara Ekström kuuluu Suomen kuvataiteen huippunimiin, jonka töitä on ollut esillä lukuisissa museoissa ja gallerioissa; mm. viime syksynä Kulttuuritalo Laikussa. Ekström on taidokkaiden teostensa ansiosta ollut ehdolla maamme tärkeimpien taidepalkintojen - Ars Fennica ja Carnegie Art Award - saajaksi. Vuonna 2018 Ekström sai AVEKin mediataiteen palkinnon; viime vuosina hän on tehnyt erityisen innostavia tutkimusretkiä 8 mm:n filmillä yhteistyössä kaikkien Filmihullun tilaajien tunteman leikkaajansa, Eero Tammen, kanssa. Tulokset ovat aikamme parasta kotimaista kokeellista (eli valtavirran konventioista poikkeavaa) elokuvaa, mikä liian harvoin saa tilaa elokuvateatterin valkokankaalla, minne se kuuluu. Nyt Monroen tuo tähän muutoksen. Taiteilija saapuu itse paikalle näytökseen, johon liput 7 euroa. 6 euroa taiteilijayhdistysten jäsenille.

Kivenpyörittäjän kylä

Kivenpyörittäjän kylä

  • Sallittu kaikenikäisille

Suomalaisen elokuvan ystäviä hemmotellaan lauantaina 9. heinäkuuta kun Monroe esittää Arthouse Cinema Niagarassa Kivenpyörittäjän kylän 35mm filmiltä!

Paikalle saapuu myös elokuvan ohjaaja Markku Pölönen ja kivenpyörittäjä itse eli näyttelijä Jarmo Mäkinen!

Kivenpyörittäjän kylä on tarina Pohjois-Karjalasta Ruotsiin muuttaneen Pekan matkasta kotikonnuilleen Jerusalemin kylään. Idylliä ei päällisin puolin särje mikään. Pekka ei kuitenkaan viihdy Ruotsissa ja unelmoi palaavansa kotikyläänsä tekemään puuveneitä. Elokuvan keskipiste on perisuomalaiset häät.

Paikkoja rajoitetusti!

Näytä ostoskori