SUGRIFEST 2017 - SUGRIKINO

16. - 20.10. ARTHOUSE CINEMA NIAGARASSA
Liput 6€, ennakkomyynnissä nyt!

The Unburied Man
PEK erikoisnäytökset

The Unburied Man

A Temetetlen Halott

  • Sallittu kaikenikäisille

Elokuva Imre Nagysta  (7. kesäkuuta 1896 – 16. kesäkuuta 1958) , joka toimi Unkarin pääministerinä loka-marraskuussa vuoden 1956 kansannousun aikana.
Nagy toimi pääministerinä ensin vuosina 1953–1955 ja onnistui muuttamaan maan poliittisen ilmapiirin vapaammaksi. Monet poliittiset vangit vapautettiin, internointileirit lakkautettiin ja sensuuria lievennettiin.  Vuonna 1955 Nagy sai sydänkohtauksen, joka pakotti hänet pitkälle toipumislomalle.
 
Unkarin kansannousu alkoi 23. lokakuuta mielenosoituksena, joka johti tilanteen kärjistymiseen. 24. lokakuuta kello 8.30 radio ilmoitti Nagyn olevan muodostamassa hallitusta. Nagyn allekirjoittama sotatilan julistus vaikeutti hänen asemaansa. Hän menetti luottamusta kansan silmissä. 29. lokakuuta kapinallisten ja hallituksen välillä solmittiin aselepo. Samana päivänä venäläiset hyökkäsivät ja nostivat valtaan János Kádárin hallituksen. Nagy ilmoitti 1. marraskuuta Unkarin jäsenyyden Varsovan liitossa päättyneen. 3. marraskuuta unkarilainen valtuuskunta kutsuttiin neuvotteluihin neuvostojoukkojen evakuoimisesta. Unkarilaiset kuitenkin pidätettiin ja Neuvostoliitto murskasi Unkarin kansannousun.
 
Nagy sai turvapaikan Jugoslavian lähetystöstä. Hän lähti sieltä 22. marraskuuta, kun Kádár oli kirjallisesti myöntänyt hänelle vapaan poistumisoikeuden. KGB:n miehet kuitenkin pidättivät hänet ja hänet kuljetettiin Romaniaan, josta hänet myöhemmin palautettiin takaisin Unkariin. Kesäkuussa 1958 hänet tuomittiin salaisen oikeudenkäynnin jälkeen kuolemaan ja teloitettiin hirttämällä yhdessä Pál Maléterin ja Miklós Gimesin kanssa.
 
The life story of Imre Nagy is one of the defining stories of 20th century Hungarian history. He was the first communist leader to become the symbol of a national revolution, who, in addition, withdrew from the Warsaw Treaty and stood up for democracy based on a pluralist party system. Many argue that the role he assumed in the revolution of 1956 and his continued loyalty to the notion of the revolution, which prevailed until his death, did not clearly follow from his communist convictions and his past experiences in Moscow.

Erkki-Sven Tüür: 7 etüüdi piltides
PEK erikoisnäytökset

Erkki-Sven Tüür: 7 etüüdi piltides

Erkki-Sven Tüür: 7 etüüdi piltides

  • Sallittu kaikenikäisille

Mitä tarkoittaa olla säveltäjä? Miten tehdään musiikkia? Miten ajatuksista ja graafisista kuvituksista syntyvät ensimmäiset tahdit ja sen jälkeen kokonainen musiikkiteos? Millainen on säveltäjän vastuu yleisön edessä?

Elokuvassa seurataan säveltäjäksi olemisen eri puolia – teosten kirjoittamista Hiidenmaalla, Hirmusten kylän metsien yksinäisyydessä, teoksen orkesteriharjoituksia yhteistyössä kapellimestareiden Paavo Järvin ja Anu Talin kanssa, sekä teoksen esittämistä Frankfurtissa, Amsterdamissa ja Virossa. Tietysti seurataan myös konsertinjälkeisiä tunnelmia yleisöltä ja musiikkimaailman huipputekijöiltä. Elokuvan kruunaa Erkki-Sven Tüürin legendaarisen proge-yhtyen In Spe paluukeikka.

Mida heliloojaks olemine tegelikult tähendab? Kuidas sünnib üks muusikateos? Kuidas moodustuvad esimesest mõttehõllandusest ja graafilisest illustratsioonist esimesed taktid ja sellest edasi kogu teos? Millist vastutust kannab üks helilooja oma kuulaja ees?

Filmis jälgitakse heliloojaks olemise erinevaid tahke - teose kirjutamist Hiiumaal Hirmuste metsade üksinduses, teose orkestriproove koostöös tuntud dirigentidega nagu Paavo Järvi ja Anu Tali, reise ja esitlusi maailma eri paigus - Frankfurdis, Amsterdamis ja muidugi Eestis, ning vahetuid kontserdijärgseid emotsioone otse kuulajatelt ning muusikamaailma tipptegijatelt. Lisaks Erkki-Sven Tüüri legendaarse progebändi In Spe kokkutulek.

A film portrait of a composer. What does it really mean to be a composer? How is a musical work born? How do the first shivers of a thought and a graphical image turn into the first bars and further to a whole piece? What is a composers responsibility towards his audience. The documentary observes the different sides of being a composer from writing a piece in the solitude of the woods to orchestral rehearsals in co-operation with acclaimed conductors, the travels and presentations in different parts of the world Frankfurt, Amsterdam, and, naturally, Estonia, as well as immediate post-concert impressions by the listeners and top musicians.

Kuun metsän Kaisa
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Kuun metsän Kaisa

Kaisa's Enchanted Forest

  • Sallittu kaikenikäisille

Kuun metsän Kaisa on sadunomainen, arkistomateriaaliin pohjautuva dokumenttielokuva.
Elokuvassa kerrotaan tarina ohjaajan isoäidinäidistä, legendaarisesta kolttasaamelaisesta sadunkertojasta Kaisa Gauriloffista sekä sveitsiläis-venäläisestä kirjailijasta Robert Crottetista, josta tuli Kaisan läheinen ystävä jo 1930-luvulla ennen sotaa. Toinen maailmansota muutti kolttasaamelaisten elämän täydellisesti, kun he joutuivat evakkoon omilta kotialueiltaan. Robert Crottet aloitti mittavan avustuskampanjan Euroopassa pelastaakseen ystävänsä ja saikin kerättyä niin paljon rahaa, että se auttoi pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta.

Perkele 2 - Kuvia Suomesta
Bufo

Perkele 2 - Kuvia Suomesta

Perkele 2 - Kuvia Suomesta

  • Sallittu kaikenikäisille

ensi-ilta pe 20.10.
klo 17.00 näytöksessä paikalla ohjaaja Jörn Donner!

Harvoin on elokuvan jatko-osaa jouduttu odottamaan 46 vuotta. Jörn Donnerin kulttielokuva Perkele! Kuvia Suomesta ravisutti rohkeudellaan ilmestyessään vuonna 1971, ja nyt Suomen 100-vuotisen juhlavuoden kunniaksi elokuva saa jatkoa. Perkele 2 – Kuvia Suomesta on läpileikkaus 100-vuotiaasta Suomesta, ja sen peruskysymys Jörn Donnerin sanoin kuuluu: ”kannattaako nykypäivän Suomessa asua, elää, naida, kuolla?”

Perkele 2-elokuvassa jalkaudutaan nyky-Suomeen ja haastatellaan tämän päivän suomalaisia politiikasta, ajankohtaisista tapahtumista ja ilmiöistä. Dokumentissa vieraillaan kymmenissä tapahtumissa ympäri Suomen aina Seinäjoen Tangomarkkinoilta Weekend-festivaalille ja SM-pilkkikisoista Suviseuroihin. Elokuva pyrkii myös analysoimaan Tornion kautta vuosina 2015-2016 saapuneen suuren turvapaikanhakijajoukon tilannetta. Kertomuksen keskiössä on kuitenkin subjektiivisesti ohjaaja itse.

Laulu
Black Lion

Laulu

Laulu

  • Sallittu kaikenikäisille

Jussi Huovinen (1924-2017) muistolle.

Ennen kuin oli kirjoitettua kieltä, oli laulu. Kaikki tieto kulki suullisesti ja tallentui muistiin. Muistissa oli menneitten sukupolvien viisaus. Jussi Huovinen, 89, on kotikylänsä Hietajärven ainoa asukas. Hän on viimeinen elossa oleva suomalainen, joka on oppinut vuosituhansia vanhoja runolauluja suullista tietä, omalta äidiltään ja isältään. Hanneriina Moisseinen, 35, on kuvataiteilija ja sarjakuvataiteilija, joka haluaa oppia Jussin lauluja ja kaikkea sitä viisautta, joka niihin kätkeytyy.

Elokuva seuraa Hanneriinaa ja Jussia kaksi ja puoli vuotta. Laulu on se voima, joka yhdistää ihmiset ajasta ja paikasta riippumatta ja kiinnittää heidät osaksi jotakin suurempaa. Se lohduttaa silloin kun kipu on suurin, ja sen avulla ilo moninkertaistuu.