Walhalla - kuukauden pohjoismainen elokuva

KUUKAUDEN POHJOISMAINEN ELOKUVA SYKSY 2021

Liput/Tickets: 8€

OHJELMISTO

To 14.10. klo 17.00
Kristín Jóhannisdóttir: ALMA (Islanti 2021) -K16- 94 min -English subtitles-
Ma 1.11. klo 16.30
SVENSKA VECKAN: Henrik Schyffert: RUN UJE RUN (Spring Uje, spring, Ruotsi 2020) -K12- 77 min -English subtitles-
To 2.12. klo 17.00
Johanne Helgeland: PAKO RAJAN YLI  (Flykten över gränsen, Norja 2020) -K7- 96 min -suom. tekstitys/sve textning-

Alma
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Alma

Alma (tilasto)

  • Sallittu kaikenikäisille

Mitä ihminen on ilman muistiaan? Kylmällä logiikalla toimiva ihmisen varjo, ehdottaa islantilaiselokuva Alma. Nimihenkilö on tuomittu puolisonsa murhasta, jota hän ei kuitenkaan muista tehneensä. Lapsuuden trauma on vienyt Alman muistin ja puhekyvyn. Hänen mielensä on murtunut. Nyt hän elää psykiatrisessa vankisairaalassa – tai jos hän saisi päättää, hän ei enää eläisi. Tämä ei kuitenkaan ole Alman loppu. Yllättävä uutinen saa hänet taas janoamaan elämää. Ja kostoa.

Elokuva sijoittuu pitkälti sisätiloihin, mutta kun kamera astuu ulos, avautuu katsojalle karu, kylmä ja kiehtova Islannin luonto. Alma ei puhu, mutta hänen päänsä sisäiset äänet avaavat tarinaa ja toimivat elokuvan kertojaäänenä.

Nimiroolissa vakuuttaa Laura Birniä hämäävästi muistuttava Snæfríður Ingvarsdóttir. Mainiot sivuroolit tekevät Kristbjörg Kjeld ja Emmanuelle Riva (viimeisessä elokuvassaan). He ovat harmaantuva kaksikko, joka edustaa Almalle kotia ja perhettä. Alma osoittautuu vahvemmaksi mitä hänen Eloveenaakin vaaleampi, keijukaismainen olemuksensa antaa olettaa. Hän alkaa elää toteen lapsena saamaansa ohjetta: “Pikku tyttö, sanon sinulle, nouse ylös!” Hauraasta potilaasta kuoriutuu aktiivinen toimija.

- Katariina Rönnqvist


Treåriga Alma och hennes mamma blev vittnen till det brutala mordet på pappan och flydde därefter från sitt krigshärjade hemland till Island. Nu, 25 år senare, sitter Alma på en psykiatrisk avdelning för att ha mördat sin pojkvän, ett brott hon inte minns något av. Men när Alma upptäcker att pojkvännen fortfarande lever, beslutar hon sig för att fly och verkligen ta livet av honom.

Run Uje Run

Run Uje Run

  • Sallittu kaikenikäisille

RUN UJE RUN on omaelämäkerrallinen popmusiikkidraamakomedia, joka kertoo ruotsalaisesta muusikosta Uje Brandeliuksesta. Elämä menee harvemmin niin, kuin sen kuvittelisi menevän. Kun elämä kääntyy odottamattomaan suuntaan, on aika esittää kysymys: mikä elämässä on oikeasti arvokasta? Ujen omaelämäkerrallista tarinaa maustetaan popmusiikilla elämästä ja arjesta. Uje ja hänen perheensä esittävät itseään. Henrik Schyffert debytoi ohjaajana lämpimässä komediassa, jossa pohditaan miten käsitellä elämän odottamattomia käänteitä. Elokuvaa on ylistetty ja se palkittiin kolmella Guldbagge-palkinnolla (Paras elokuva, käsikirjoitus ja paras miespääosanäyttelijä).
 

Spring Uje, spring är en självbiografisk popmusikdramakomedi av och med Uje Brandelius. Livet blir sällan som man tänkt sig. Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om somfrågan ställs på sin spets: vad är det som är värt nåt? Ujessjälvbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen. Uje och hansfamilj spelar sig själva. Henrik Schyffert regidebuterar med en varm komedi om att hantera livetsmer oväntade vändningar. Filmen har prisats samt belönats med tre Guldbaggar (Bästa film, manus, bästa manligahuvudroll).

Pako rajan yli
Kinoscreen Illusion Ltd

Pako rajan yli

Flukten over grensen

  • Sallittu kaikenikäisille
  • Sisältää väkivaltaa
  • Voi aihetuttaa ahdistusta

Norjassa joulukuu 1942. Neljä lasta pakenee natseja. Päämäärä on Ruotsi. Sarah ja Daniel ovat juutalaisia, ja heidän on pakko päästä pois maasta. He ovat piiloutuneet Oton ja Gerdan perheen kellariin, mutta nyt heidänkin vanhempansa on pidätetty. Otto ja Gerda päättävät auttaa uusia ystäviänsä. Siitä tulee pako elämästä ja kuolemasta. Onneksi he tapaavat hyviä auttajia matkan varrella. Mutta kehen he voivat todella luottaa?

Elokuva Pako yli rajan on seikkailu-elokuva jok pohjautuu historiallisiin tapahtumiin. Se on elokuva pelosta, luottamuksesta ja ystävyydestä sekä pienten ihmisten suuresta rohkeudesta.

Näytä ostoskori