Walhalla - kuukauden pohjoismainen elokuva

KUUKAUDEN POHJOISMAINEN ELOKUVA
MÅNADENS NORDISKA FILM

to 21.9.2023 klo 16.45 ANNA JOEN VIRRATA / Ellos eatnu (Ole Giæver, Norja/Ruotsi/Suomi 2023), 118 min, K/F12, suom.tekstitys
to 19.10.2023 klo 16.45 COPENHAGEN DOES NOT EXIST / Kobenhavn findes ikke (Martin Skovbjerg, Tanska 2023), 95 min, eng.tekstitys
to 9.11.2023 klo 16.45 KAARLE XVI KUSTAA / Kungen (Karin af Klintberg, Ruotsi 2023), 99 min, S/T suom.tekstitys, DOK
to 14.12.2023 klo 16.45 HILMA (Lasse Hallström, Ruotsi 2022), 120 min, K/F12, eng. kielinen, ruots. tekstitys

Liput/Biljetter: 8 €

Lisätietoa / Tilläggsinfo: www.arthousecinemaniagara.fi  

Paikalliset järjestäjät / Lokala arrangörer: Pirkanmaan elokuvakeskus

Kaarle XVI Kustaa
SF Film Finland

Kaarle XVI Kustaa

  • Sallittu kaikenikäisille

Kahden vuoden ajan elokuvaohjaaja Karin af Klintberg oli yhteydessä hovin tiedotusosastoon. Lopulta hänestä tuli ensimmäinen journalisti, jolle sanottiin kyllä. Hän sai ainutlaatuisen tilaisuuden seurata tiiviisti kuningas Kaarle XVI Kustaata hänen elämässään ja työssään.

Kuvaukset alkoivat viime keväänä ja sen jälkeen tapaamisia on ollut useita. Joskus etäältä virallisemmissa tilaisuuksissa, kuten virkaanastujaisissa ja valtiovierailuissa. Joskus kasvokkain Tukhoman linnassa tai Sollidenin puistossa kuninkaan kesäasunnossa Öölannissa. Keskustelut koskevat kaikkea lapsuudesta kuninkaallisen elämän ylä- ja alamäkiin.

Ensimmäistä kertaa kuvataan dokumentti kuninkaasta hänen elinaikanaan. Kuninkaan isoisä Kustaa VI Adolf ja isoisän isä Kustaa V eivät antaneet haastatteluja.

Hilma
Scanbox Entertainment Finland Oy

Hilma

  • Sallittu kaikenikäisille
  • Voi aihetuttaa ahdistusta

Hilma on suurelokuva ruotsalaisesta kuvataiteilija ja antroposofi Hilma af Klintistä (1862-1944). af Klint löi taiteilijana Vincent van Goghin tapaan läpi vasta kuolemansa jälkeen, ja on tänä päivänä kansainvälinen supertähti. Hilma oli edellä aikaansa, ja tietäen että maailma ei ollut vielä valmis ymmärtämään hänen taidetta ja ajatuksiaan, hän kielsi töidensä esittämisen 20 vuodeksi kuolemansa jälkeen. Tullessaan maailmanlaajuisesti julkisiksi 1980-luvulla maalaukset mullistivat taidehistorian.
Lasse Hallströmin englanninkielinen elokuva on tutkimusmatka Hilma af Klintin arvoitukselliseen elämään, joka on vasta viime vuosikymmeninä alkanut avautumaan jälkipolville. Hän oli abstraktin taiteen edelläkävijä sekä feministi aikana, jolloin miehet loivat kaikki säännöt. Henkimaailma ja spiritismi olivat hänen kutsumuksensa.
Pääosissa nähdään ohjaaja-käsikirjoittaja Hallströmin vaimo Lena Olin vanhana Hilmana, sekä pariskunnan tytär Tora Hallström läpimurtoroolissaan nuorena Hilmana.

Näytä ostoskori